Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

16. 03. 2021. 17:36 >> 17:38
1

MONITORING UMHCG

Parking mjesto često na nepristupačnoj poziciji

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) na osnovu sprovedenog mapiranja i monitoringa postojećih parking mjesta zaključilo je da se u nekoliko opštine ne poštuju standardi pristupačnosti parking mjestima za osobe s invaliditetom koji su propisani, kao i broj parking mjesta namijenjenih vozilima za invalide, zbog čega su i uputili inicijative lokalnim upravama da se ove nepravilnosti isprave.

U većini opština nije ispoštovana Odluka o javnim parkiralištima koja propisuje određeni broj parking mjesta namijenjenih za vozila sa znakom pristupačnosti koja će se koristiti bez naknade.

UMHCG je uputilo inicijative da se ova pravila ispoštuju i to Glavnom gradu Podgorici i opštinama Bar, Budva, Nikšić, Bijelo Polje i Herceg Novi u okviru kojih je i sproveden monitoring.

"U svakoj opštini, postoje značajna odstupanja u odnosnu na propise, a kada je riječ o dimenzijama parking mjesta ta odstupanja su uglavnom veća u odnosu na propisane standarde. Parking mjesta se nerijetko nalaze duž saobraćajnice, pa samim tim ne mogu imati dovoljan međuprostor kako bi osobe s invaliditetom mogle sigurno i bezbjedno koristiti parking mjesto, neka se nalaze u nizu drugih parking mjesta, ali bez adekvatnog prostora i elemenata pristupačnosti, neka parking mjesta nijesu uvijek najbliže ulazu u objekat, nemaju izlaz na pristupačan trotoar, oznake pristupačnosti su blijede, parking mjesta su nepravilno obilježena s nedostajućim elementima pristupačnosti i dr. Navedene nepravilnosti koje smo uočili u značajnoj mjeri onemogućavaju slobodno i bezbjedno kretanje osobama s invaliditetom, pogotovo korisnicima kolica za kretanje koje usljed toga, nemaju dovoljno prostora za manipulaciju kolicima, otežan im je izlaz/ulaz iz/u automobil/a, ali i osobama koja koriste druga pomagala za kretanje (hodalicu, štake, štapovi) zbog uskog i neadekvatno napravljenog parking mjesta", navodi se u saopštenju UMHCG.

Obilježena parking mjesta se, kako dodaju, nekada nalaze neposredno pored prepreke (žardinjere, stubovi, kontejneri ili visoki ivičnjak) čime se doprinosi da se osobe s invaliditetom osjećaju "zarobljeno“, i da zavise od druge osobe u prevazilaženju ovih prepreka, i kada im asistencija realno ne bi bila potrebna.

"Inicijative su upućene nadležnim sekretarijatima od kojih je zatraženo da postupe u skladu s važećim propisima i otklone navedene nepravilnosti. U tom smislu, od opština očekujemo da dosljednije počnu primjenjivati standarde pristupačnosti koji su propisani Pravilnikom, ali i opštinske odluke o javnim parkiralištima kako bi osobama s invaliditetom omogućie da samostalno i bezbjedno koriste javne površine i prostore, odnosno da ostvaruju pravo na mobilnost i kretanje. Kako smo u toku monitoringa, a i redovno u prilici da na obilježenim parking mjestima i površinama namijenjenim za kretanje OSI zateknemo nepropisno parkirana vozila, koja ne posjeduju oznaku pristupačnosti, ovim putem apelujemo i na druge učesnike u saobraćaju da svojim ponašanjem dodatno ne ugrožavaju položaj OSI, već da sami postupaju odgovorno i savjesno", navode u saopštenju.

Aktivnost monitoringa i inicijativa sprovedena je uz podršku Ministarstva kapitalnih investicija, a UMHCG će i u narednom periodu pratiti realizaciju inicijativa.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније