Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 11. 2013. 11:53   >>  12:02

ZAHTJEVI GRAĐANA

Za besplatnu pravnu pomoć 370 zahtjeva

U Crnoj Gori građani su, od početka godine do septembra, podnijeli 370 zahtjeva za besplatnu pravnu pomoć, od čega je odobreno 291, saopštila je načelnik sektora za organizaciju pravosuđa u Ministarstvu pravde, Nataša Radonjić.

Ona je, na Seminaru o besplatnoj pravnoj pomoći i posredovanju u Crnoj Gori – Zakonodavni okvir i praksa, kazala da je prošle godine podnijeto 427 zahtjeva za besplatnu pravnu pomoć, od čega su odobrena 304, 70 je odbijena, u 24 je obustavljen postupak a u 31 odbačen slučaj.

"Od 1.januara ove godine do 1. septembra, ukupno je podnijeto 370 zahtjeva za besplatnu pravnu pomoć, u 291 slučajeva je odobrena, 38 je odbijenih zahtjeva, u 11 slučajeva je obustavljena, pet je odbačenih zahtjeva, a 26 postupaka je bilo u toku", rekla je Radonjić.

Ona je objasnila da broj postupaka u toku ukazuje kako se poštuje rok za postupanje pravnih službi po zahtjevu za besplatnu pravnu pomoć i u nekim izuzetnim slučajevima taj broj se probija.

"To su problemi komunikacije sa organima od kojih treba pribaviti podatke o imovnom stanju podnosioca zahtjeva za besplatnu pravnu pomoć, jer oni nijesu dužni da podnose dokaze o svom imovinskom stanju, već to službe rade po službenoj dužnosti, i u komunikaciji sa Upravom za nekretnine i Imovinskom upravom", kazala je Radonjić.

Prema njenim riječima, rok od 15 dana, ima svoj razlog u Zakonu, "a to je da onaj kome je potrebna besplatna pravna pomoć, bez dodatnih troškova, u što kraćem roku bude odlučeno da li on ima pravu na nju".

"Zakon je predvidio izuzetak, da u određenim slučajevima, kada postoji opasnost na gubitak nekog prava, da se da pravni savjet podnosicu zahtjeva i da se u tom slučaju odluka donese u roku od osam dana", navela je Radonjić.

Pomoćnik Ministra pravde Branka Lakočević je pojasnila da je postupak za traženje besplatne pravne pomoći jednostavan, navodeći da građanin treba da dođe u sud i ispuni obrazac, a nadležne pravne službe, u zakonski predviđenom roku, zadužene su da ispitaju zadovoljava li kriterijume za pomoć.

Ona je kazala da besplatna pravna pomoć podrazumjeva potpuno ili djelomično pokrivanje troškova pravnog savjetovanja, sastavljanja pismena, zastupanja pred sudom, Državnim tužilaštvom i Ustavnim sudom i u postupku za vansudsko rješavanje sporova.

"Pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju osobe koje prema svom imovnom stanju nijesu u mogućnosti da ostvare pravo na sudsku zaštitu bez štete po nužno izdržavanje sebe svoje porodice", precizirala je Lakočević.

Prema njenim riječima, pravo na besplatnu pravnu pomoć može ostvariti crnogorski državljanin, osoba bez državljanstva koja zakonito boravi u Crnoj Gori ili koja traži azil u njoj, stranac sa stalnim nastanjenjem ili odobrenim privremenim boravkom, druga osoba u skladu sa potvrđenim međunarodnim ugovorima.

"Pravo na besplatnu pravnu pomoć bez procjene imovnog stanja imaju korisnik materijalnog obezbjeđenja porodice ili nekog drugog prava iz socijalne zaštite, u skladu sa zakonom kojim se uređuje socijalna i dječija zaštita, dijete bez roditeljskog staranja", navela je Lakočević.

Ona je rekla da pravo na besplatnu pravnu pomoć, bez procjene imovnog stanja ima i osoba sa posebnim potrebama, žrtva krivičnog djela nasilje u porodici ili i u porodičnoj zajednici i trgovine ljudima.

"Pravo na besplatnu pravnu pomoć ima osoba slabog imovnog stanja, a ono se procjenjuje u odnosu na imovinu te osobe i imovinu članova porodice", pojasnila je Lakočević.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније