Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 03. 2021. 12:11   >>  12:11 6

PEROVIĆ U "ŚEDNIKU ČETVRTKOM"

"Crnogorski nacionalizam ne postoji"

Cnogorski nacionalizam ne postoji, nikad ga nije bilo. Činjenica je da su tokom istorije svi nešto htjeli i hoće i danas od Crne Gore, i Hrvati i Albanci, a posebno Srbi, ističe publicista Dragan B. Perović na tribini Matice crnogorske "Śednik četvrtkom".

Uticaj SPC je očigledan kroz istoriju, i čini se da će učiniti sve, kako je kazao Perović, na posrbljavanju svega i svačega.

Kako dodaje nije samo SPC kriva za takav odnos i status u CG, kriva je više država i njeni kadrovi, odnosno institucije koji nijesu bile dovoljni stručne ili zainteresovane da se ovim pitanjem bave na pravi način.

"Crkvena imovina nikada nije pripadala crkvi, već državi i ono što je traženo prethodnim zakonom o vjeroispovijesti nije bilo sporno", smatra Perović.

Perović je i istraživač crnogorskog kulturno-istorijskog nasljeđa, autor velikog broja stručnih radova, knjiga i televizijskih serijala "Istjerivač mitova" i "Crnogorci sentom po svijetu". Dobitnik je i Trinaestojulske nagrade, nagrade "Gramota" bugarskog Ministarstva kulture i drugih.

"Na tribini je razgovarano i o značaju kulture, institucijama i njihovoj ulozi u definisanju nacionalnog identiteta. Poznat kao intelektualac koji istražuje crnogorsku prošlost i raskriva istorijske falsifikate, Dragan B. Perović je ocijenio školske programe i angažman crnogorske istoriografije na tom polju. Govoreno je i o jugoslovenskoj ideji i što je ona donijela Crnoj Gori i nedostajućoj kulturi sjećanja", navodi se u saopštenju Matice.

Razgovor je vodila novinarka Tanja Pavićević

Zbog zdravstvenih prilika i mjera NKT-a program je održan bez prisustva publike, a kompletan snimak razgovora dostupan je na sajtu Matice crnogorske (www.maticacrnogorska.me), Facebook profilu i Youtube kanalu Matica crnogorska.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније