Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

22. 03. 2021. 21:18   >>  21:33 17

ČIRGIĆ I BATRIĆEVIĆ

Fakultet na Cetinju smeta jer kritikuje vlast

Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju postao je simbol borbe za crnogorsku nacionalnu emancipaciju i zaštite građanskih prava i sloboda i zato smeta aktuelnoj vlasti. To su ocijenili dekan i profesor na tom fakultetu Adnan Čirgić i Boban Batrićević, gostujući u emisiji "Zumiranje" TVCG.

"Naročito poslije 30. avgusta 2020, od kada je to jedina katedra sa koje se čuje kritika prema vlasti", rekao je Batrićević.

Batrićević je odbacio tvrdnje da je on i ustanova u kojoj radi produkt bivše, DPS, vlasti.

"Mi nijesmo osnovani zbog hira ili želje prethodne vlasti, već smo formirani što se neko konačno dosjetio da su Crnoj Gori neophodne institucije koje će da afirmišu crnogorsku nauku i kulturu", kazao je Batrićević i dodao da je fakultet u prethodnom periodu, kroz brojne aktivnosti, potpuno opravdao to što je formiran.

On je ocijenio da su, nakon parlamentarnih izbora, poljuljani temelji građanske države jer, kako navodi, većina namještenja i po dubini i po širini u državnoj upravi prolaze filter Srpske pravoslavne crkve.

"Đe će te bolji primjer od toga da imate ministre od kojih nijedan ne dolazi iz manjinskih naroda i vanpravoslavnog religijskog bića. Osim Dritana Abazovića, kompletan mnistarski sastav dolazi iz kruga SPC, počevši od premijera kojeg kad gledate i slušate ne znate da li je u pitanju protojerej ili premijer jedne sekularne i građanske države", poručio je Batrićević.

Dekan Adnan Čirgić ocijenio je da su sva dešavanja u prethodnih godinu, a posebno nekoliko posljednjih mjeseci od kako je formirana nova vlast, pokazala značaj Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

"Jer ako je bilo nekih koji su nas povezivali sa ovim ili onim strukturama, koji su mislili da je to fakultet za jotovanje, sad su viđeli da mi to nijesmo i da smo najmanje to", poručio je Čirgić.

On je ponovio da nijesu tačne tvrdnje saradnika ministarstva provjete, nauke, kulture i sporta Dragana Koprivice da nema 20 godina rada u kulturi, kao uslov da bude proglašen istaknutim kulturnim stvaraocem i na osnovu toga prima doživotnu naknadu.

"Pa kad se dosjetio da je vrlo mali broj od nas 43 živih u tome statusu koji ima doktorat, onda je to spuštio na 20 godina od diplomiranja, a zaboravio je da kaže, a javnost to ne zna, da je jedan značajan broj istaknutih naših kulturnih stvaralaca stekao taj status bez fakultetske diplome, jer mu ona zakonski nije potrebna", rekao je Čirgić.

Poručio je da se 20 godina stvaralaštva u kulturi se ne određuje u odnosu na bilo koju diplomu, već na početak rada u kulturi i da Koprivica ima taj dokaz kad je on u pitanju.

Batrićević i Čirgić su ponovili kako su sva nedavna dešavanja na Cetinju, odnosno protest profesora i studenata tog fakulteta, snimljeni kamerama i da se jasno vidi ko je vinovnik incidenata koji su se dogodili ispred zgrade ministarstva kulture.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније