Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 11. 2013. 18:51   >>  18:51

MEĐUNARODNA SARADNJA

Naši vojnici na vježbi u SAD

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore sastavljena od eksperata iz oblasti inžinjerije, informaciono-komunikacionih sistema, nuklearno-hemijsko-biološke i medicinske zaštite učestvovala je u svojstvu posmatrača na vježbi "Vigilant Guard 14" ("Budni stražar 14"), koja je održana u Mejnu, SAD.

Na vježbi, kojom je rukovodila Nacionalna garda Savezne Države Mejn, učestvovali su predstavnici nacionalnih gardi i civilnih agencija Vermonta, Nju Hempšira, Masačusetsa, Njujorka, Virdžinije, Indijane; snage Obalske straže SAD; kao i predstavnici kopnenih i vazduhoplovnih oružanih snaga SAD i Kanade. Cilj vježbe je bio koordinisani odgovor vojnih i civilnih institucija u sjeveroistočnoj regiji SAD na prirodne i ljudskim faktorom prouzrokovane katastrofe.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore imala je priliku da obiđe komandne centre u gradovima Augusta i Bangor i upozna se sa organizacijom rada interresornih i međunarodnih vojnih snaga u reagovanju na kriznu situaciju.

U univerzitetskom centru, u gradu Orono, prikazano je reagovanje na biološki rizik, sa težištem na angažovanju snaga nuklearno-hemijsko-biološke zaštite. U vojnoj bazi Brunsvik demonstrirane su sposobnosti zadruženih snaga na evakuaciji lica iz urušenog objekta, njihovom medicinskom tretmanu i zbrinjavanju u prihvatnom kampu. U Luci Portland prikazano je zajedničko djelovanje pomorskih i kopnenih snaga na sanaciji posljedica hemijskog incidenta. Delegacija VCG je obišla i Centralnu bolnicu Savezne Države Mejn u Portlandu, gdje je upoznata sa procedurama medicinskog zbrinjavanja.

Naši vojnici su realizovali niz aktivnosti vezane za sajber bezbjednost kao i razgovarali o budućoj saradnji u oblasti informaciono-komunikacionih sistema.

Osmi novembar proglašen za dan Crne Gore

Na marginama vježbe, upriličeni su susreti naših delegata sa guvernerom Savezne Države Mejn Pol La Pejdžom, zamjenikom komandanta Nacionalne garde SAD general-potpukovnikom Žozef L. Lengielom, komandantom Nacionalne garde Savezne Države Mejn brigadnim generalom Džonom Kembelom, kao i drugim uticajnim ličnostima iz javnog života i Vojske.

U znak dosadašnje dobre saradnje i želje za intenzivnijom saradnjom u narednom periodu, na sjednici gradske Skupštine gradonačelnik Auguste, glavnog grada Savezne Države Mejn, Viliam R. Stouks, proglasio je 8. novembar kao Dan Crne Gore u gradu Augusta i uručio prigodna priznanja-plakete pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније