Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG ]

26. 03. 2021. 15:48   >>  15:49 7

NEMA OTKUPA

Nikšićki kozari prosipaju mlijeko

Nikšićki kozari našli su se u velikom problemu. Farmer Predrag Durutović kaže za Javni servis da već skoro mjesec prosipa velike količine mlijeka jer je stao otkup, a država, kako tvrdi, ništa ne čini da problem riješi. Traži hitnu reakciju resornog ministarstva kako bi se spasile farme koza i u Kovid vremenu makar koliko toliko osigurao opstanak kozarstva.

Kozarstvo je najmlađa grana stočarstva na farmi Durutovića u Nikšiću. Prije tri godine počeli su sa velikim planovima, da bi se od kraja prošle godine našli u velikom problemu. Naime, otkup mlijeka potpuno JE stao, pa su Durutovići sada prinuđeni da viškove prosipaju.

"Tri godine smo davali lijeko mljekari Miljanić, međutim od prošle godine kako je počela korona i svi problemi, čega smo mi i svjesni, počeli su problemi sa otkupom i isplatom. Mi moramo da ulažemo u njih cijelu zimu, da ih hranimo, od svojih sredstava, i ovo dosad što smo opstali ne bi uspjeli da nam taj trošak ne pokriva farma krava", kazao je farmer iz Nikšića Predrag Durutović.

Jedan od najvećih crngoorskih otkupljivača kozjeg mlijekla Radisav Miljanić kaže da na lageru ima blizu 9 tona sira koje ne može da proda, pa na dalji otkup mlijeka i ne pomišlja. Ministarstvo je tvrdi, u februaru upoznao sa kompletnim stanjem u kozarstvu i tražio pomoć.

"Postoji taj novac, makar su ga oni tako najavili u javnosti, na televizijama, da je odobreno i to velikih 1,7 miliona eura za pomoć i intervencije na tržištu, ali to još čeka, ja se pitam zašto i tražim odgovor jer mi moramo znati da li imamo podršku od države da spasi kozarstvo, ili nemamo", dodaje vlasnik sirare „Miljanić“ Radisav Miljanić.

TVCG je od resornog ministarstva danas dobila kratak odgovor da su preduzete aktivnosti kako bi se na terenu sagledala cijelokupna situacija te da će javnost biti blagovremeno upoznata sa konkretnim potezima. Miljanić je dodaje, na sastnacima nudio i konkretna rješenja.

"Da nađemo način da sad planiramo proizvodnju, da otkupimo mlijeko ljudima, da pravimo neke proizvide za tržište, ili za bolnice, škole, domove starih, ima načina , ako ima volje, ali sad nisam siguran da ima volje", dodaje Miljanić.

"Što je još jedan problem što to stado ne može da se proda po nekoj normalnoj cijeni, jer nema organizovanog otkupa, tako da mi ne znamo ni šta sa jaradima, ni šta sa kozama, ni šta sa mlijekom, ako ne bude otkupa jednostavno ne znamo šta da radimo", dodao je Durutović.

Šteta koju farmeri sad trpe ogromna je zaključuje Predrag i zato traži hitnu reakciju nadležnih.

"Znači u protivnom ako nam sad ne pomognu, kozarstvo koje se razvijalo zadnjih 10 godina vratiće se na nulu", zaključio je Durutović.

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније