Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

26. 03. 2021. 18:39 >> 19:27
10

VLADA

Privremeni boravak u osnovici za državljanstvo

Vlada smatra da u Odluku o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva i u neprekidni boravak treba uračunati period privremenog boravka.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojla Informaciju o rezultatima sprovedene analize zakonodavnog okvira i sudske prakse u vezi sa crnogorskim državljanstvom.

Predlaže se izmjena Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva.

"To bi podrazumijevalo da se uslov od neprekidnog boravka definiše tako da se u isti uračunava i period privremenog boravka uz stalni boravak koji se dobija na osnovu ovog privremenog", navodi se u informaciji u kojoj se dodaje da će se na taj način riješiti status nemalog broja građana koji žive, privređuju, plaćaju poreze, te su svoj život vezali za ovu zemlju, a usljed ovako definisanih uslova nijesu još uvijek uspjeli da steknu crnogorsko državljanstvo.

U informaciji se ukazuje na problematičnost odredbe sa aspekta njene primjene u praksi.

"Sudska praksa je pokušala da tumačenjem samog Zakona (a naročito pojma neprekidnog boravka) faktički ograniči domašaj pomenute Odluke u odnosu na ovo pravno pitanje. Međutim, naknadni stavovi Vrhovnog suda Crne Gore (koji je, uz druge presude, u prilogu ove informacije) su bili decidni u stanovištu da se Zakonom propisani uslovi moraju tumačiti u svjetlu kriterijuma propisanih predmetnom Odlukom. Navedeno predstavlja konačan i uniforman stav crnogorske sudske prakse, koji je potvrđen i nedavnim sudskim presudama. Jasno je, odnosno nesporna je činjenica to da se zakonopisac nije odredio u odnosu na pojam 'boravka' naročito jer Zakon o strancima prepoznaje dvije vrste ovog instituta – privremeni i stalni, već je to kroz član 17 ostavio podzakonskom aktu – odluci Vlade", navodi se između ostalog u Informaciji koju je usvojila Vlada.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније