Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 04. 2021. 11:49 >> 11:53
1

IZRAZILI ŽALJENJE

AEM bez uticaja na prenos kvalifikacija za SP

Agencija za elektronske medije (AEM) izrazila je žaljenje zbog činjenice da prenosi utakmica crnogorske fudbalske reprezentacije, u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, nijesu dostupni značajnom dijelu stanovništva Crne Gore. AEM ističe da nema zakonsku mogućnost da utiče na odluke nosilaca i korisnika isključivih prava u vezi sa ovim sadržajima, ni na međunarodne ugovore koji se po tom osnovu zaključuju.

U cilju sagledavanja svih okolnosti koje su dovele do nastale situacije, iz Agencije navode da su od emitera "TV Nova M", koji je bio imalac i korisnik isključivih prava prenosa ovih događaja, zatražila i dobila informacije o razlozima koji su doveli do prestanka njihovog korišćenja.

Kako su naveli, "razlozi zbog kojih Nova M ne prenosi utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo (su) čisto komercijalne prirode i posljedica su ekonomske krize izazvane pandemijom i generalno lošeg stanja na medijskom tržištu". Zbog, kako su rekli „značajnog uvećanja troškova i smanjenja prihoda", morali su da "naprave određene uštede, ... između ostalog i u odnosu na sportske sadržaje, a zbog nemogućnosti da troškove koje nosi ovakav programski sadržaj 'pokriju' prihodima na tržištu". Ovo je dovelo do toga da emiter nije zaključio ugovor sa nosiocem prava da emituje kvalifikacione utakmice za Svjetsko prvenstvo.

"Imajući u vidu očekivanja i zahtjeve da Agencija preduzme mjere kako bi se prevazišla nastala situacija, Agencija naglašava da je isključivo pravo nosioca prava, tj. UEFA-e, da ustupi ili uskrati isključiva prava prenosa ovih događaja za teritoriju Crne Gore", navode iz AEM-a.

Oni ističu da je Fudbalski savez Crne Gore svoja prava vezana za prenose utakmica crnogorske fudbalske reprezentacije prenio na UEFA-u.

"Sa duge strane, UEFA je za upravljanje komercijalnim pravima vezanim za prenose evropskih i svjetskih fudbalskih takmičenja (seniorskih i mladih timova) angažovala firmu CAA Eleven iz Švajcarske. Ova firma od 2012. godine, u ime UEFA-e, na centralizovan način, sprovodi konkurse za dodjelu prava prenosa za određena takmičenja i za određene teritorije", navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu navedeno, Agencija za elektronske medije saopštila je da nema zakonsku mogućnost da utiče na odluke nosilaca i korisnika isključivih prava u vezi sa ovim sadržajima, ni na međunarodne ugovore koji se po tom osnovu zaključuju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније