Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 04. 2021. 16:39 >> 16:45
2

URA HERCEG NOVI

Vlada da ubrza koncesiju za trajektnu liniju

Trajektna linija Kamenari-Lepetani jedina je u Crnoj Gori i predstavlja značajan resurs Boke. Kao takva mora služiti i interesu lokalne zajednice, a ne enormnom bogaćenju pojedinaca, ocijenili su danas iz hercegnovskog odbora Građanskog pokreta URA.

Kako navode, nedopustivo je da ta trajektna linija i dalje funkcioniše bez koncesionog akta, a samo na osnovu Ugovora o zakupu djelova trajektnih pristaništa u Kamenarima i Lepetanima, koji datira još iz 2004. godine i aneksa tog ugovora iz 2019. godine.

Iz te partije su zatražili od Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) da ubrza proces pripreme nacrta koncesionog akta i raspisivanje tendera za dodjelu koncesije za obavljanje trajektnog prevoza.
"Ministarstvo kapitalnih investija mora ubrzati te procese kako bi se ova pitanja riješila u skladu sa zakonskim propisima i trajno normirala. MKI posebno ima obavezu da prilikom definisanja koncesionog aranžamana vodi računa o interesu lokalnih zajednica, kao i da definiše obavezu koncesionara da dio prihoda uplaćuje Opštinama Tivat i Herceg Novi, na čijim teritorijama se obavlja prevoz i čije se obale koriste” ističu iz odbora URA u Herceg Novom.

Iz hercegnovske URA još najavljuju i da će od kabineta potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića zatražiti da se detaljno preispita privatizacija Pomorskog saobraćaja, da se pregleda kompletna dokumentacija i posebno obrati pažnja na kontrolu prihoda koje catara ostvaruje, naročito imajući u vidu revizije i mišljenja Državne revizorske institucije (DRI).

Posebno će, kako napominju još iz odbora URA u Herceg Novom, tražiti da se utvrde kršenje prava radnika i obračun sa sindikalnim predstavnicima u tom preduzeću koji su se događali u prethodnom periodu.

"Obaveza Vlade Crne Gore je da doprinese zaštiti prava radnika catare. Prilikom definisanja koncesionog akta MKI posebno mora voditi računa o unaprjeđenju ekoloških standarda za obavljanje djelatnosti trajektnog prevoza”, zaključuju iz hercegnovske URA.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније