Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 04. 2021. 20:11   >>  20:10 1

RADULOVIĆ-LEIBOVIH

Posvećeni jakim vezama sa SAD i Izraelom

Crnogorska Vlada posvećena je izgradnji jakih veza sa Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelom, kao i kredibilnom savezništvu u NATO i budućem članstvu u Evropskoj uniji, poručio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović tokom online sastanka sa predstavnicima Američko-jevrejskog komiteta.

On je istakao ulogu koju Američko-jevrejski komitet tradicionalno ima u unapređenju položaja jevrejskog naroda, kao i odbrani demokratskih principa pluralizma, religijske tolerancije i dijaloga u SAD i svijetu, svih onih vrijednosti koje Crna Gora kao multikuluralno društvo baštini i čemu teži.

"Govoreći sa pozicije ministra vanjskih poslova zemlje koja njeguje sve vjeroispovijesti i multikulturalizam, duboko poštujem vašu ulogu u zaštiti ljudskih prava", zaključio je Radulović.

Kako se ističe u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova, Radulović je izrazio uvjerenje da će, kako nova američka administracija, tako i EU pojačati svoje prisustvo na Zapadnom Balkanu i na taj način doprinijeti evro-atlantskoj budućnosti regiona.

"To je ujedno i poruka da Zapadni Balkan ostaje u fokusu vanjske politike naših saveznika i partnera“, kazao je on, dodavši da Crna Gora preduzima sve napore u cilju ubrzanja pregovora sa EU, posebno u procesu reformi koje se tiču poglavlja 23 i 24.

"Jedan od naših prioriteta je ekonomska diplomatija, odnosno uspostavljanje mehanizama za privlačenje kredibilnih investicija“, zaključio je ministar Radulović, informišući sagovornike o namjeri Vlade Crne Gore da otvori ambasadu u Izraelu.

Direktorica Američko-jevrejskog komiteta u Jerusalimu Avital Leibovih, ukazala je na vodeći položaj Crne Gore u EU integracijama, kao i njenu privrženost članstvu u NATO Alijansi.

"Vjerujemo da Crna Gora i Izrael imaju puno potencijala za unapređenje saradnje, naročito u turizmu, ekonomiji i drugim oblastima od zajedničkog interesa“, kazala je Leibovih.

Na sastanku je takođe potvrđen značaj koji region Zapadnog Balkana ima u globalnom sistemu bezbjednosti, kao i činjenica da u Crnoj Gori postoji mala, ali aktivna jevrejska zajednica.

Radulović je podsjetio da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja u Evropi gdje se tokom II Svjetskog rata Holokaust nije dogodio te da naša zemlja nema zabilježen nijedan slučaj javnog iskazivanja antisemitizma.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније