Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 04. 2021. 11:22 >> 11:23
1

CGO OCJENJUJE

Radikalizacija mladih se ne može ignorisati

Radikalizacija mladih je problem koji se više ne može ignorisati, ocijenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Iz ove NVO su kazali kako izražavaju duboku zabrinutost zbog sve prisutnije radikalizacije društva koja dobija svoj izraz i kroz učestalo nasilje čiji su akteri mladi ljudi.

"Samo nedavni slučajevi masovne tuče učesnika autokolone u Gusinju, kao i napada mladića na novinara TV Vijesti, Seada Sadikovića u Bijelom Polju, u samo nekoliko dana, unose zebnju da smo već iskoračili iz zone rizika u ozbiljnu manifestaciju radikalizacije mladih", navodi programski direktor CGO Petar Đukanović.

Na rizike i potencijal za radikalizaciju mladih, kako su kazali, CGO odavno upozorava kroz istraživanja i preporuke za osnaživanje otpornosti zajednice.

"Crnogorsko društvo je snažno opterećeno neriješenim unutrašnjim međuvjerskim i međunacionalnim tenzijama usljed neuspjeha multikulturalizma, nedovršenog procesa suočavanja sa ratnom prošlošću, ali i nefunkcionalne vladavine prava. Na to se nadovezuje pritisak koji nosi zdravstvena i prateća ekonomska kriza. Ovakav društveni kontekst obiluje okidačima za radikalizaciju, a ranija istraživanja ukazuju da mladi već razvijaju radikalizovane stavove i vrijednosti", rekao je on.

Po rezultatima istraživanja, kako je saopštio, mladi u većini nijesu zainteresovani za političke procese, često zastupaju nedemokratske stavove, iskazuju nisko povjerenje u političke stranke, institucije i medije, a najviše vjeruju vojsci i policiji, skloni su nacionalizmu i autoritarizmu, isključivi prema određenim seksualnim i etničkim grupama, rezervisani prema ideji multikulturalnosti u crnogorskom društvu.

"Takođe, CGO podsjeća da istraživanja ukazuju da mladi u Crnoj Gori žive u teškoj ekonomskoj situaciji, u ogromnom broju su nezapošljeni ili rade na nesigurnim radnim mjestima, sporo se osamostaljuju usljed čega polovina želi da se iseli iz zemlje. Većina mladih smatra da su marginalizovani jer donosioci odluka ne prepoznaju njihove potrebe", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније