Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

05. 04. 2021. 15:00 >> 15:05

GI "21. MAJ"

"Vlada sve više otkriva svoje klerikalno lice"

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, umjesto da sprovodi Zakon o budžetu tako što će poštovati vladavinu prava, zagovara dodatnu teokratizaciju time što će se vjerski praznici proglasiti državnim, ocijenjeno je iz Građanske inicijative (GI) "21. maj".

Spajić je u nedjelju, čestitajući Uskrs pripadnicima katoličke i protestantske vjeroispovijesti, najavio da će pokrenuti inicijativu da se praznici sve tri religije uvrste kao državni.

U reagovanju GI "21. maj" navodi se da aktuelna vlada koja je, kako ističu, formirana pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve (SPC), svakim danom sve više otkriva svoje klerikalno i antisekularno lice.

Pritom, kako su kazali i GI, to radi na način kojim se izmišlja “tradicionalno” prisustvo SPC u Crnoj Gori i istovremeno se zagovara multikonfesionalnost u kojem nema mjesta Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC).

U reagovanju se navodi da je Vlada premijera Zdravka Krivokapića "koja je već obustavila mjesečnu naknadu CPC-u, koju je prethodni DPS-ovski režim odredio na mizernom nivou u iznosu od dvije poslaničke bruto-zarade, samo ogolila svoju diskriminatorsku vjersku politiku.

"Zato i ne čudi kada nekompetentni ministar finansija, umjesto da sprovodi Zakon o budžetu tako što će poštovati vladavinu prava, sada zagovara dodatnu teokratizaciju time što će se vjerski praznici proglasiti državnim praznicima“, smatraju u GI.

Kako navode u saopštenju, osim što je takvo razmišljanje suprotno crnogorskom ustavnom sekularizmu, ono dolazi od ministra koji se poziva na međuvjerski sklad "dok se istovremeno klanja srpskim episkopima koji su notorni primjeri vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti".

"Ovim se samo potvrđuje u kojoj mjeri je potrebno da se Crna Gora što prije oslobodi od vlade kojom upravljaju šovinistički beogradski episkopi, kao i njenih članova koji su postali ministri samo zahvaljujući anticrnogorskim i antisekularnim političkim partijama“, zaključuje se u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније