Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 04. 2021. 11:42   >>  11:43

INJAC-LEIRTRO

Saradnja CG i OEBS-a na visokom nivou

Saradnja Crne Gore i OEBS-a na visokom nivou, Crna Gora ostaje snažno posvećena vrijednostima na kojima se temelji OEBS, kroz sve tri dimenzije te organizacije, kazala je ministarka odbrane Crne Gore, Olivera Injac.

Ministarka odbrane Olivera Injac razgovarala je danas putem online platforme sa v.d. šefice Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Crnoj Gori, Siv-Katrine Leirtroa.

Injac je ocijenila da su saradnja Crne Gore i OEBS-a na visokom nivou, te istakla da Crna Gora ostaje snažno posvećena vrijednostima na kojima se temelji OEBS, kroz sve tri dimenzije te organizacije. 

Posebno je izrazila zadovoljstvo uspješnom saradnjom u političko-vojnoj dimenziji, sa fokusom na oblast kontrole naoružanja.

U vezi sa tim, zahvalila se na podršci koju su zemlje učesnice OEBS-a pružile Crnoj Gori u domenu uništenja viškova naoružanja i municije u okviru programa MONDEM, te posebno izrazila zadovoljstvo nastavkom saradnje kroz realizaciju novog projekta usmjerenog ka ublažavanju bezbjednosnih rizika povezanih sa malim oružjem i lakim naoružanjem i zalihama konvencionalne municije u Crnoj Gori.

Takođe, ministarka je izrazila punu podršku švedskim prioritetima tokom ovogodišnjeg predsjedavanja OEBS-om kao i daljem radu u kompleksnom međunarodnom okruženju, koji je dodatno otežan aktuelnom pandemijom COVID-19.

Siv-Katrine Leirtroe se zahvalila na doprinosu Crne Gore u jačanju transparentnosti, bezbjednosti i povjerenja u OEBS regionu, što je od izuzetne važnosti u uslovima rastućih bezbjednosnih izazova.

Navela je značajnu ulogu naše zemlje kao promotera međunarodne stabilnosti i bezbjednosti, i naglasila da će ova organizacija nastaviti da prati dešavanja u Crnoj Gori, u političkom, društvenom i ekonomskom smislu, u cilju pružanja podrške institucijama u izgradnji kapaciteta.

Na kraju susreta, sagovornice su izrazile zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, te izrazile spremnost za nastavak iste, kroz implementaciju projekata od zajedničkog interesa.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније