Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 04. 2021. 11:01   >>  11:01

PZP

Institucije da obezbijede suštinsku ravnopravnost Roma

Već godinama se pripadnici romske populacije nalaze u nezavidnoj poziciji, a kao uzrok ovakvom stanju, kako smatraju u Pokretu za promjene, je odsustvo stvarne volje za njihovu inkluziju i poboljšanje socio-ekonomskog položaja. U PzP-u ističu da je potrebno napraviti strategije za temeljno rješavanje ovog problema.

Treba , kako ističu u saopštenju, počevši od ravnomjernog upisivanja djece u sve škole, kako bi kroz viđenje mlađih generacija promijenili opštu društvenu svijest.

"Potrebno je formirati posebne odsjeke za borbu protiv trgovine i zloupotrebe djece, te ojačati rad centara za socijalni rad u mjestima u kojima su Romi znatno zastupljeni. Pokazatelj koji je takođe zabrinjavajući jeste činjenica da je mali broj Roma zaposlen, te da se uglavnom radi o javnim preduzećima preko kojih se takođe vrše partijske zloupotrebe. Treba osnažiti, ohrabriti i pomoći svim potencijalnim visokoškolcima kako bi imali vidijlive društvene promjene", navodi se u saopštenju Nine Marović iz Mreže mladih PzP-a.

Nedopustivo je, kako dodaju, ćutanje na pojavu prosjačenja i zato treba odmah reagovati i reformom centara za socijalni rad, ali i uz saradnju sa NVO sektorom, obezbijediti podršku svim osobama sa koje se nalaze u ovakvom stanju.

U PzP naglašavaju da je bivša vlast zlouptrebljavala Rome na najgori mogući način u vidu glasačke mašinerije, dok bi dan poslije izbora sva obećanja zaboravila, te da se to mora promijeniti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније