Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 04. 2021. 13:33 >> 13:33
4

ČESTITKA ĐUKANOVIĆA

"Nastavićemo da stvaramo otvoreno i inkulzivno društvo"

Crna Gora će kroz dalju primjenu inkluzivnih politika i strateški pristup, nastaviti da se djelotvorno nosi s izazovima razvoja otvorenog i inkluzivnog društva jednakosti, čiji su Romi i Romkinje integrisani, uvaženi i vrijedni članovi, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u čestitki povodom 8. aprila, Svjetskog dana Roma.

Đukanović je čestitku uputio predsjedniku Udruženja Roma Crne Gore Isenu Gašiju uz najbolje želje za dalji uspjeh i blagostanje svih pripadnika Romske zajednice u Crnoj Gori.

"Današnji praznik slavi se istovremeno sa 50. godišnjicom Prvog svjetskog kongresa Roma, koji je označio početak snažne kolektivne afirmacije Roma u svijetu. Uprkos kontinuiranim naporima, Romi u Crnoj Gori i brojnim drugim zemljama, i dalje se nepravedno suočavaju sa višestrukim predrasudama, diskriminacijom i nejednakostima u ostvarivanju svojih prava i sloboda. Socijalna inkluzija, borba protiv segregacije i stigmatizacije nastavljaju da budu snažni izazovi romskoj jednakosti u najrazvijenim demokratskim društvima, jednako kao i crnogorskom. Pandemija Covid-19 je takve nejednakosti samo dodatno ogolila, a ranjive učinila još podložnijim teretu zdravstvene, socijalne i ekonomske krize", navodi se u čestitki.

Kako dodaju, u proteklim godinama, zajedno je ostvareno puno toga na unaprđenju položaj Roma, smanjenju društvenog jaza, i bolje osigura pristup pravima, kreirajući time preduslove za izvjesniju perspektivu poboljšanja kvaliteta života Roma u našoj zemlji.

"Posebno vidljiv napredak ostvarili smo za najmlađe članove Vaše zajednice u oblasti obrazovanja, kao fundamentu ukupnog razvoja svake zajednice i pojednica. Uvjeren sam da će Crna Gora kroz dalju primjenu inkluzivnih politika i strateški pristup, nastaviti da se djelotvorno nosi s izazovima razvoja otvorenog i inkluzivnog društva jednakosti, čiji su Romi i Romkinje integrisani, uvaženi i vrijedni članovi. Taj put, jednako kao i evropski put kojim Crna Gora nepovratno korača, je dug i nimalo lak. Ipak, vjerujem da alternativa najvišim demokratskim vrijednostima ne postoji, i da ćemo zajedno dostići cilj koji će značiti i visoko kvalitetniji život za sve nas. Ovaj dan je i prilika da istaknemo jedinstven doprinos koji Romska zajednica daje kulturnoj i etničkoj raznolikosti Crne Gore i njenom multietničkom i građanskom biću. Da podržimo Vaš rad i podstaknemo dalji napredak. Sa željom da istrajete u očuvanju svog identiteta - kulture, jezika, običaja i drugih osobenosti koji ga čine izuzetnim, a Crnu Goru bogatijom, kao i da istrajete na poboljšanju ukupnog statusa romske populacije u Crnoj Gori, i tome nastavimo zajedno da doprinosimo, još jednom Vam čestitam Svjetski dan Roma", poručuje Đukanović.

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније