Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 11. 2013. 12:16   >>  12:32

LUKŠIĆ OCIJENIO

''Znanje i inovacije garantuju prosperitet''

Cilj nam je da gradimo budućnost crnogorskog društva kao društva koje vrednuje inovativni i preduzetnički duh s ciljem praćenja novih globalnih trendova i osiguravanja održivog ekonomskog rasta, kaže potpredsjednik Vlade i šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić. On je, danas u Budvi, otvorio prvi globalni skup Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori na kojem se govori o globalnom znanju i inovacijama.

„Kroz implementaciju evropske i evroatlantske agende jačamo pravnu sigurnost i stvaramo uslove za dalji ekonomski oporavak i rast, što je ključ prosperiteta crnogorskog društva“, kazao je Lukšić.

Konstatujući da naša vizija razvoja ljudskih resursa, između ostalog, predviđa uspostavljanje jakih veza između privrede, nauke i istraživanja, Lukšić je kazao kako će se nastaviti sa radom na razvoju javno-privatnih partnerstava, kroz uspostavljanje Tehnoloških parkova i Centara izvrsnosti, stimulišući razvoj tehnološki orijentisanih kompanija, koje će stvoriti radna mjesta i podstaći ekonomski rast.

„U cilju ostvarenja ove vizije, sa međunarodnim partnerima sarađujemo na implementaciji Strategije nauke i razvoja, kao i Strateških planova za uspostavljanje centara izvrsnosti“.

Naveo je da se Crna Gora priključila Partnerstvu otvorenih vlada, zato što, kako je kazao, više transparetnosti i ekonomskih sloboda doprinosi ekonomskom razvoju, i kroz projekte kao što su Glas građana i Otvorene ideje za Crnu Goru i upotrebe mobilne aplikacije “Budi odgovoran”, kako bi redefinisala odnos između vlade i civilnog društva i podstakla građane na upotrebu novih tehnologija i inovacija.

Lukšić je zahvalio UNDP-u na uspješnoj i posvećenoj saradnji.

Pored nacionalnog, treba razmišljati i o regionalnom kontekstu, kazao je Lukšić, jer u regionu, zasigurno, postoji potreba da se uradi i investira više na planu inovacija i istraživačkog razvoja.

„Stoga, ohrabrujuće je usvajanje Regionalne istraživačko-razvojne strategije za inovacije i Deklaracije od strane ministara nauke zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i Crnu Goru, koje pretpostavljaju dalje jačanje kapaciteta neophodnih za ispunjavanje evropskih standarda u oblasti istraživanja i razvoja“, kazao je on.

Ovaj događaj predstavlja još jednu priliku za nas u Crnoj Gori da učimo od vodećih eksperata kako da znanje, nove tehnologije i inovaciju učinimo korisnim za naš dalji razvoj, rekao je Lukšić, konstatujući da će Vlada nastaviti da radi na dostizanju ideala koji će nas sve zajedno učiniti svjesnijim globalnih potreba i spremnijim za iznalaženje rješenja za sve zahtjevnije izazove novog doba.

„Veličina zemlje i njenog društva se, kao što je bilo tradicionalno, ne ocjenjuje prema veličini njene teritorije i brojnosti njenog stanovništva. Prije bih rekao da se ta veličina određuje u skladu sa kvalitetom njenog obrazovnog sistema koji podstiče razvoj kreativnih, sposobnih i ljudi otvorenog uma. Stoga, moramo dalje investirati u razvoj obrazovnog sistema koji je preduslov razvoja svakog društva“, rekao je Lukšić, navodeći da je zato ustanovljeno Ministarstvo nauke i uveden novi pristup ulozi nauke u društvu, promovišući inovativni koncept istraživanja i razvoja. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније