Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 11. 2013. 12:21   >>  13:43

MOGU I GRAĐANI

Poslanici ''snimaju'' šećer

Građani će danas moći da izmjere nivo šećera u krvi, tjelesnu težinu i visinu u šoping centrima Delta i Gintaš, saopšteno je iz podgoričkog Doma zdravlja. Priliku da izmjere nivo šećera u krvi, danas su imali i poslanici u Skupštini.

U Crnoj Gori postoji oko 15 hiljada osoba koje ne znaju da boluju od šećerne bolesti i to je frapantan podatak, rekao je predsjednik Odbora za rad, zdravstvo i socijalno staranje, Zoran Jelić, apelujući na građane da redovno idu na preglede.

Jelić je rekao da je parlament akciju kontrole nivoa šećera u krvi iskoristio kako bi poslao poruku građanima da svako treba da preduzme brigu o zdravlju, da se povremeno kontroliše i tako mnoge bolesti spriječi.

Komentarišući navode da poslanicima vladajuće koalicije poraste nivo šećera u krvi kada se pojavi neka afera, Jelić je rekao da se oko toga ne nerviraju, jer su afere iskonstruisane, a nivo šećera u granicama normale.

Rukovodilac Registra za šećernu bolest Dragan Likić, kazao je da se mjerenje i uzimanje nivoa šećera u krvi organizuje u cilju promovisanja svijesti svakog pojedinca u Crnoj Gori da aktivno učestvuje, ode kod doktora i obavi pregled i konsukltaciju kako bi preventivno djelovao.

“Kada se bolest ispolji teže je liječiti. Glukoza i šećer su potrebni da bismo funkcionisali ali povišene vrijednosti šećera u dugom intervalu, dovode do obolijevanja”, kazao je Likić.

Upitan koji su uzročnici njenog nastanka, on je odgovorio da, ukoliko bi oni bili poznati, mogao bi se znati i lijek.

»Šećerna bolest postoji 36 vjekova i danas je fokusirana na prevenciji i kvalitetnom liječenju. Kao uzročnike danas okrivljujemo loše životne navike, nekretanje i nasljedne faktore. To je široka lepeza faktora«, rekao je Likić.

On je dodao da se treba kvalitetno hraniti, a ne unositi previše hrane i biti fizički aktivan.

 

U podgoričkom Domu zdravlja kažu da će tom akcijom, u saradnji sa nevladinim organizacijama Ceprog i Diabetes Podgorica, tradicionalno obilježiti 14. novembar, Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti.

''Na punktovima u šoping centrima Delta i Gintaš, u periodu od 11 do 19 sati, medicinski timovi Doma zdravlja Podgorica, zainteresovanim građanima mjeriće krvni pritisak, nivo šećera u krvi, tjelesnu težinu i visinu'', navedeno je u saopštenju.

Navodi se da će ljekari davati savjete o zdravoj ishrani i stilovima života i prevenciji dijabetesa i obavljati konsulatcije i odgovarati na pitanja o bolesti.

U Baru će danas, na četiri lokacije, biti organizovano mjerenje nivoa šećera u krvi i detekcija rizika dijabetes tip 2, najavljeno je iz barskog Doma zdravlja.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније