Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 04. 2021. 22:28 >> 22:29
4

SAVJET OCIJENIO

Neadekvatna priprema policije za današnja okupljanja

Imajući u vidu nespornu činjenicu da su današnja javna okupljanja najavljena, priprema Uprave policije nije bila adekvatna i izostala je odgovarajuća prevencija i procjena situacije koja je dovela u opasnost kako građane tako i štićenu osobu, ocijenio je Savjet za građansku kontrolu rada policije.

"Na osnovu dostupnih podataka Savjet nije uvjeren da je Uprava policije osigurala plansku i organizovanu aktivnost", navodi se u saopštenju Savjeta nakon današnje sjednice.

Savjet je, kako se navodi, na područjima opština Nikšić, Cetinje, Budva i Kotor prepoznao propuste u regulisanju saobraćaja i postizanju nesmetanog odvijanja saobraćaja.


"Savjet upućuje preporuku da se ubuduće značajnije poradi na prevenciji i kvalitetnijoj pripremi koja treba da uključi i eventualno povećanje broja kontrolnih punktova na različitim putnim pravcima kako bi se sačuvalo nesmetano i bezbjedno odvijanje saobraćaja i osigurala zaštita prava svih građana, kako u pogledu ostvarivanja različitih prava tako i zakonitih javnih okupljanja. Savjet izdaje preporuku Ministarstvu unutrašnjih poslova da osnaži komunikaciju i konkretno praktično informisanje javnosti o pravu na slobodu okupljanja u uslovima pandemije zarazne bolesti, kako bi se građanima pomoglo da razumije načine javnog okupljanja i kako to pravo, u datim okolnostima, ne bi bilo dovedeno u pitanje", navodi se u saopštenju.


Povodom događaja u mjestu Bogetići, Savjet je prepoznao da generalno postupanje policijskih službenika nije bilo u skladu sa profesionalnim standardima.

"Savjet je odlučio da prati utvrđivanje individualne odgovornosti policijskih službenika i objektivne odgovornosti starješina od strane Unutrašnje kontrole policije i drugih organa i u skladu sa tim ponovo razmotri ovaj slučaj", kazali s iz Savjeta za građansku kontrolu policije.


Savjet je neposredno pratio i provjerio postupanje policijskih službenika na određenim lokacijama na Cetinje i u Budvi i Kotoru. Od Uprave policije je zatražena detaljna informacija o postupanju službenika policije i izdatim instrukcijama prema njima u odnosu na konkretna dešavanja.

Uprava policije je takođe obavijestila Savjet da su tokom dana na teritorijama opština Mojkovac, Bijelo Polje, Berane, Kolašin i Herceg Novi, okupljeni građani izvršili kratke blokade puteva, nakon čega su se razišli.


Uprava policije je naglasila, kako je saopšteno, da je “karakteristično za sva okupljanja da protiču mirno i bez narušavanja javnog reda i mira” i da “prate stanje i situaciju na terenu”.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније