Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 04. 2021. 16:50 >> 16:50

ZAVODU DONIRAMA OPREMA

Zaštita voda važan dio politike zaštite životne sredine

Zaštita voda važan dio evropske politike zaštite životne sredine pa tako i važan dio pregovora o pristupanju EU u okviru Poglavlja 27, kazala je šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, prilikom povodom primoredaje opreme za monitoring voda Zavodu za geološka istraživanja u okviru projekta EU pod nazivom “Podrška implementaciji i monitoringu upravljanja vodama u Crnoj Gori”.

Ugovorena vrijednost nabavljene opreme iznosi 53.845 eura.

Projektat EU pod nazivom “Podrška implementaciji i monitoringu upravljanja vodama u Crnoj Gori” započeo je u novembru 2019. godine i njegova svrha je jačanje institucionalnih, administrativnih i nadzornih kapaciteta institucija u Crnoj Gori koje se bave djelatnostima upravljanja vodama u cilju poboljšanja zaštite životne sredine. Glavni rezultati projekta odnose se na prenošenje zahtjeva četiri EU direktive o vodama u domaće zakonodavstvo, odnosno Direktive o nitratima, Direktive o poplavama, Direktive o vodama za kupanje kao i Okvirne direktive o morskoj strategiji. Projekat se sprovodi u saradnji sa Upravom javnih radova i implementira ga Eptisa Southeast Europe (RS) u konzorcijumu sa EPTISA Servicios de Ingenieria (ES) i SAFEGE (FRA).

"Veoma sam srećna što će današnja donacija opreme za monitoring voda, koju je finansirala EU, pomoći Crnoj Gori u ovom sektoru. Evropska Unija je odobrila dodatnih pet miliona eura za pomoć Crnoj Goru u zaštiti životne sredine ove godine, uključiti i nabavku dodatne opreme za unapređenje sistema upravljanja vodama. Sada je vrijeme da Crna Gora pokaže obnovljenu posvećenost u svim oblastima zaštite životne sredine, uključujući zaštitu voda. Ovo nije važno samo za napredak ka punom članstvu u EU, već je neophodno za dobrobit građana Crne Gore, kao i njene flore i faune", rekla je Popa.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović je ovom prilikom izjavio da je obezbjeđenje dobrog statusa voda u skladu sa Okvirnom direktivom o vodama Evropske unije, zaštita voda, zaštita od voda i obezbjeđenje vode za sve, osnovne razvojne politike sektora voda, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

"Oprema koju danas prezentujemo, primjer je dobre prakse implementacije projekata, saradnje Crne Gore i Evropske Komisije, i model jačanja kapaciteta institucija, kroz unapređenje sistema monitoringa voda u Crnoj Gori", naglasio je ministar.

Direktorica Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Dušica Brnović navela je Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju, će i u narednom periodu snažno i predano raditi na izgradnji kadrovskih i tehničkih kapaciteta, nabavci nove i savremene opreme, daljem jačanju među-institucionalne i međunarodne saradnje.

Direktor JU Zavoda za geološka istraživanja, gospodin Novo Radulović istakao je da je Zavod ostvario veoma dobru saradnju sa projektom i svim partnerima uključenim u ovaj projekat.

"Zavod za geološka istraživanja je kao jedna od najstarijih Javnih ustanova u Crnoj Gori je orjentisan na istraživanje prirodnih resursa kao i njihovu zaštitu i održivo korišćenje. Istraživanje podzemnih voda je prepoznato kao jedan od najznačajnih djelatnosti koja traži visoko stručno iskustvo zaposlenih kao savremenu opremu", dodao je Radulović.

Direktor Uprave javnih radova, gospodin Boro Lučić u svojstvu Ugovornog tijela projekta EU naglasio je važnost projekta i istakao da se glavni rezultati projekta, čija vrijednost iznosi 2.390.405 eura, odnose se na prenošenje četiri direktive Evropske unije u oblasti upravljanja vodama kao i jačanje kapaciteta nacionalnih institucija odgovornih za upravljanje vodama u oblasti monitoringa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније