Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

09. 04. 2021. 15:10 >> 15:11

VUKOVIĆ SEKULOVIĆ

"Brine odsustvo seksualnog nasilja iz fokusa"

Ozbiljno kao društvo treba da nas zabrine činjenica da prethodnih dana u fokusu javnosti nije bio zastrašujući slučaj silovanja djevojčice, u sred bijela dana, u naselju Stari aerodrom, i to ni manje ni više od strane službenog lica, kazala je članica Glavnog odbora Građanskog pokreta URA Milena Vuković Sekulović.

,,Ozbiljno kao društvo treba da nas zabrine činjenica da prethodnih dana u fokusu javnosti nije bio zastrašujući slučaj silovanja djevojčice, u sred bijela dana, u naselju Stari aerodrom, i to ni manje ni više od strane službenog lica. Takvo nešto je u istinski razvijenom, civilizovanom, humanom društvu apsolutno nedopustivo“, saopštila je Vuković Sekulović povodom nedavnog slučaja silovanja devetogodišnje djevojčice u Podgorici, nakon čega je komunalni policajac iz Podgorice R.O. uhapšen je zbog sumnje da je izvršio zločin - obljubu nad djetetom.

Prema njenim riječima, svijest o uzrocima i posljedicama seksualnog nasilja u Crnoj Gori je i dalje na alarmantno niskom nivou.

,,I dok, sada već mjesecima, region bruji od uznemirujućih ispovijesti brojnih žrtava seksualnog nasilja, dok su pojedini slučajevi u fazi istrage, a počinitelji u fazi procesuiranja, u Crnoj Gori se o tome i dalje ćuti. Tragično je da nam se ovo događa pred očima, a da su velikom broju ljudi i dalji primarne nacionalne i teme koje kontinuirano dijele crnogorsko društvo“, navela je Vuković Sekulović.

Ona je istakla da je odgovor sistema na slučajeve seksualnog nasilja, posebno nad djecom, neadekvatan i da u dovoljnoj mjeri ne štiti od opasnosti od nasilnika.

,,Broj otkrivenih slučajeva seksualnog nasilja i zlostavljanja je vrlo nizak, a još je manji broj onih koji su za takve zločine procesuirani i osuđeni u Crnoj Gori. Čak i kada se to dogodi, izrečena kazna u dovoljnoj mjeri ne upozorava ostale nasilnike na ono šta ih čeka ukoliko počine takvo zlodjelo. Kaznena politika u ovom pogledu je izuzetno loša, jer ni na koji način ne štiti žrtvu, njeno dostojanstvo i psihičko zdravlje”, saopštila je Vuković Sekulović.

Ona je još kazala da u ovom slučaju tračak nade vidi u činjenici da se zlostavljena djevojčica odmah posle tragičnog događaja požalila roditeljima, a da su se oni potom obratili nadležnim organima.

,,Ohrabrujuće je vidjeti takvo povjerenje i hrabrost. To je pokazatelj da možemo izmaći varvarstvu koje mjesecima obilježava crnogorsku svakodnevicu. Takvim ljudima potrebna je podrška cjelokupnog društva i odlučna reakcija države”, ističe Vuković Sekulović.

Upozorila je i na to da se mnogi slučajevi seksualnog nasilja nikada ni ne otkriju.

,,Žrtve, znajući u kakvom društvu žive, radije ćute. Ne žele da prolaze kroz etiketiranje, šikaniranje i nerazumijevanje. Ako želimo da nam djeca odrastaju u drugačijem okruženju, moramo odmah djelovati po ovom pitanju. Za početak, potrebna nam je strožija kaznena politika, ali i emancipacija društva, i mnogo, ozbiljno mnogo, društvene solidarnosti i odgovornosti”, zaključila je Vuković Sekulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније