Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 04. 2021. 08:45 >> 08:46
1

OSAM NIKŠIĆANA

Ujedinio ih ekopatriotizam

Ekopatriotizam i ljubav prema gradu ujedinili su osam mladih Nikšićana, čiji je cilj da svaki dio grada pod Trebjesom bude čist. Planiraju da i u drugim gradovima sklope ekopatriotske dogovore o akcijama čišćenja. Krenuće od Podgorice.

Ako ovih dana prošetete Trebjesom, Krupcem, možda sretnete mlade ljude koji Nikšić "oslobađaju" od otpada.

Osam volontera udružila je ljubav prema prirodi i svom gradu. Jedna od njih Ivana Čogurić, kaže za Portal RTCG, da grupu čine mladi volonteri, koje je ujedinio ekopatriotizam.

"Za sad su tri velike akcije iza nas, a ukoliko nas vrijeme posluži lijepo tokom vikenda najverovatnije će ih biti još. Svakako akcije se organizuju u skladu sa privatnim obavezama i vremenskim uslovima. Ideja se nametnula sama, budući da smo okruženi otpadom, a korita neki rijeka se pretvaraju u deponije", navodi Ivana.

Kaže da ne planiraju koliko će vremenski neka akcija da traje, sve zavisi od količine otpada koji zateknu.

"Pridružuju nam se i građani, ali u skladu sa mogućnostima. Prijala bi jača radna snaga, jer ima dosta da se čisti. Neki su nas pitali za žiro-račun, kako bi uplatili novac i pomogli nam. Međutim mi nismo iz te priče. Novčane donacije ne primamo, ali one u vidu kesa za smeće - da. One su nam radna osnova. One, rukavice, maska i voda.  Za sada smo imali par donacija te vrste, ali smeća ima dosta, a brojčano se širimo, stoga kese se finansiraju i iz našeg džepa", ističe Ivana.

Najveću poteškoću im predstavljaju nepristupačni tereni.

Priroda je, kako kaže Ivana, na nekim mjestima oštra, a otpad "ušuškan" i teško dostupan.

"Možemo reći da nam nekad fali dlaka na glavi. Ali sve će biti lakše kada brojčano ojačamo i kad se proširimo na teritoriju Crne Gore. Ovih dana razmatramo širenje i na Podgoricu, tačnije sklapamo ekopatriotski dogovor o akcijama na toj teritoriji", ističe Ivana.

Smatra i da mladi nijesu dovoljno angažovani kada je u pitanju očuvanje životne sredine.

"Mladi su angažovani da je zagade, ali samo zbog toga što za bolje ne znaju", upozorava Ivana.

Na pitanje kolika je svijest prosječnog stanovnika Crne Gore kada je riječ o adekvatnom odlaganju otpada, Ivana odgovara:

"Nesvjest je adekvatniji termin, o tome svjedoči okolina".

Autorka: Sara Međedović

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније