Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 04. 2021. 09:20   >>  22:56 1

POTREBNO IH VIŠE

Uloga žene u policiji nezamjenjiva

Policijska karijera je privlačna za žene, kazala je načelnica odsjeka za prevenciju i rad policije u zajednici Tamara Pavićević. Istakla je da je policijski poziv je izuzetno zahtjevan, ponekad stresan i fizički i psihički naporan, ali je, s druge strane, ispunjavajući i nadahnjujući, jer znate da radite za dobrobit građana.

Uprava policije i OEBS pokrenuli su kampanju "Mi smo snaga tima - za više žena u policiji", kojom, kako navodi Pavićević, žele da podstaknu djevojke da se prijave u policijsku akademiju ili za slobodna radna mjesta u policiji.

"Želimo da im poručimo da će imati jednake šanse za napredak ukoliko ih privlači policijski posao", kazala je Pavićević u Jutarnjem programu TVCG.

U policiji je 2013. godine bilo devet odsto žena, a sada 15 odsto.

"Broj je veći, ali to nije dovoljno. Želimo da ih bude više", kazala je Pavićević.

Načelnik Odsjeka za zaštitu lica, imovine i detektivsku djelatnost Dušan Baković kazao je da su mnoga istraživanja pokazala da rodna, a i svaka druga raznolikost sastava policije utiče na jačanje intigriteta policije, profesionalizma i efikasnosti u radu.

On je naveo da je zakonom predviđeno da određene radnje izvrši žena policajka, kao što je pretres žene.

"Imamo situacije da u pojedinim gradovima nemamo ženu policajku, pa kada treba da odradimo tu policijsku radnju moramo da čekamo koleginicu iz drugog grada. To utiče na efikasnost rada policije", kazao je Baković

On je istakao da su žene u pojedinim oblastima policijske aktivnosti efikasnije, pogotovo kada je riječ o porodičnom nasilju, maloljetničkoj delikvenciji i krivičnim djelima iz oblasti seksualnih delikata.

"Istraživanja u pojedinim zemljama su pokazale da kombinovane patrole muškarac-žena uziču na jačanje integriteta i smanjenje korupcije u policiji", naveo je Baković, ističući da su rodna ravnopravnost i nediskriminacija su od posebnog značaja za povjerenje javnosti u policiju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније