Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

11. 04. 2021. 08:06   >>  08:07 4

AMERIČKA FONDACIJA

Ruski uticaj prijetnja za povjerljive podatke

Pojačani uticaj Rusije u Crnoj Gori nakon parlamentarnih izbora mogao bi dovesti u opasnost sigurnost NATO podataka a slične afere, poput najnovijeg curenja podataka iz Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), u državama koje su od skoro članice Alijanse završile su hapšenjima, navodi se u analizi američke Džejmstaun fondacije (The Jamestown foundation).

U opširnom članku objavljenom 6. aprila analizira se slučaj curenja informacija iz ANB-a prilikom sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu.

Podsjećaju da je krajem marta u Crnoj Gori izbio skandal nakon što je šef ANB-a Dejan Vukšić optužen za otkrivanje tajnih podataka tokom sjednice skupštinskog Odbora za bezbjednost koja je bila zatvorena za javnost. Član Odbora Raško Konjević, koji je prisustvovao sjednici, tvrdi da je Vukšić prekršio Zakon o tajnosti podataka i kompromitovao povjerljive podatke NATO saveznika dijeljenjem tajnih podataka sa parlamentarcima.

U analizi podsjećaju da je tužilaštvo otvorilo preliminarnu istragu povodom curenja informacija. Dodaju i da je vicepremijer Dritan Abazović, kako ocjenjuju, požurio da odbrani Vukšića, tvrdeći da je prvi čovjek ANB-a prosto ,,napravio grešku“ oktrivajući povjerljive informacije.

"Na parlamentarnim izborima vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) prvi put od 1991. godine izgubila je većinu, a vlast su formirale tri koalicije čije pojedine članice imaju prosrpske ili čak proruske pozicije. Demokratski front je proruski orijentisan najviše od svih a jedan od lidera tog saveza Milan Knežević postao je predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu", navodi se u analizi.


Ruski mediji dolili ulje na vatru

Fondacija Džejmstaun ocjenjuje da su, u inače užarenoj situaciju, "ulje na vatru" dolili i ruski mediji, otvoreno se hvališući uspjehom Moskve u Crnoj Gori. Tako su poslovne novine bliske Kremlju ,,Vzgljad“ (Pogled) objavile članak "Proruske snage organizovale čistku u crnogorskoj specijalnoj službi".

U članku se navodi da je za tri mjeseca koliko je na čelu ANB-a Vukšić uspio da djelimično uzdrma i potpuno rasturi cjelokupnu crnogorsku obavještajnu i kontraobavještajnu službu, "čisteći" podržavaoce predsjednika države Mila Đukanovića.

(Ne)namjerna greška

U analizi se podsjeća i na nedavnu izjavu nekadašnjeg šefa Misije Crne Gore pri NATO-u, a sada profesora na Univerzitetu Boston Veska Garčevića, koji je kazao da je Vukšić možda stvarno napravio grešku i da u njegovom postupku nema direktnih dokaza povezanosti sa Rusijom. Međutim, Garčević vjeruje da obezbjeđivanje tajnih informacija predsjedniku Odbora Kneževiću gotovo sigurno znači da će ti podaci na kraju doći do Moskve.

"Kada je riječ o politikama nove Vlade, šef diplomatije Đorđe Radulović nakon stupanja na funkciju jasno je saopštio da Crna Gora neće povući sankcije koje su uvedene Rusiji, jer je zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU) koja mora poštovati pravila Brisela. Ipak, s druge strane, pojedine akcije parlamenta izazivaju zabrinutost među prozapadno orijentisanim ekspertima. Jedna od tih stvari su i najavljene izmjene tužilačkih zakona", navodi se u analizi.

NATO štiti podatke nakon curenja

Nekoliko dana nakon incidenta koji je se desio na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da neće komentarisati obavještajna pitanja u Crnoj Gori, ali je ponovio da je Alijansa fokusirana na zaštitu klasifikovanih podataka i dokumenata.

Na pitanje Pobjede da li su interne stvari Crne Gore u koje se Alijansa ne miješa, kada iz obavještajnih struktura procure tajni podaci jedne zemlje članice Alijanse, Stoltenberg je 22. marta rekao da Alijansa ima sistem provjere za zaštitu podataka.

"Generalni pristup NATO-a je fokus na potrebi da se naši podaci zaštite i radićemo sa svim saveznicima da se ispoštuju procedure i zaštite povjerljivi podaci" rekao je tada Stoltenberg.

Fondacija Džejmstaun navodi da je nakon što se desilo curenje podataka, NATO pokrenuo posebnu inspekciju radi procjene protokola informacione bezbjednosti u zemlji, kao i nivoa postojećih prijetnji.

Dodaju, podsjećajući na izjavu Garčevića, da ovo nije prvi put da Alijansa upozorava nove članice na slične probleme. Tako je bivši šef odjeljenja za zaštitu državnih tajni estonskog ministarstva odbrane Herman Sim 2008. uhapšen zbog sumnji da je špijunirao za Rusiju i naknadno osuđen na 12 i po godina zatvora. U istoj zemlji 2012. zvaničnik tajne policije Aleksej Dresen je uhapšen zbog istog osnova (špijuniranje za Rusiju).

Najsvježiji primjer hapšenja zbog curenja podataka u nekoj od članica NATO-a, koji navodi američka fondacija, desio se u Bugarskoj gdje su prošlog mjeseca vlasti otkrile "špijunski prsten" u kojem je učestvovalo nekoliko sadašnjih i bivših pripadnika Ministarstva odbrane koji su navodno prosleđivali strogo povjerljive vojne informacije (uključujući i one iz NATO-a), ruskoj ambasadi u Sofiji.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније