Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 11. 2013. 08:27 >> 16:24
5

ZIMSKA OPREMA

Dok je toplo, bez kažnjavanja

Svi vozači u Crnoj Gori od danas moraju imati zimske gume, kako i predviđa Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima. Iz Uprave policije su ipak poručili, da će za sada, djelovati samo preventivno.

"U početku, to će biti, prije svega, preventivan rad, posebno ukoliko vremenski uslovi budu takvi da ta oprema u tolikoj mjeri nije neophodna, a u onom vremenskom periodu kada zimski uslovi budu takvi da je ta oprema zaista neophodna, ići ćemo sa represivnim djelovanjem", saopšteno je RTCG iz policije.

Za vozače koji ne budi imali zimske gume slijedi kazna od 60  do 150 eura. Zimske gume obavezne su do 30. marta sljedeće godine.

Pored toga vozač koji učestvuje u saobraćaju kada se na kolovozu nalazi snijeg ili poledica, dužan je da na vozilu koristi zimsku opremu, propisanu pomenutim pravilnikom.
    
Policija podsjeća da se pod zimskom opremom motornih i priključnih vozila podrazumijevaju :
1. Lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske točkove;
2. Pneumatici minimalne dubine šare na gaznoj površini 4 mm, stim da pneumatici na pogonskim točkovima moraju biti zimski ili pneumatici sa oznakama MS, M+S ili M&S.

"Na vozilima se ne smiju postavljati pneumatici sa ekserima.Dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se i lopata i vreća pijeska", saopštila je Uprava policije.

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima predviđena je novčana kazna u iznosu od 500  do 3. 000 eura, za pravno lice koje naredi ili dozvoli da njegovo vozilo učestvuje u saobraćaju na putu u zimskom periodu ukoliko ne posjeduje zimsku opremu.
 
Za prekršaj iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima koji počini vozač koji učestvuje u saobraćaju, u zimskom periodu, kada se na kolovozu nalazi snijeg ili poledica, a ne koristi zimsku opremu predviđena je kazna u iznosu od 80  do 300 eura.

"Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima za prekršaj koji počini vozač koji učestvuje u saobraćaju na putu vozilom koje u zimskom periodu nema zimsku opremu propisana  je novčana kazna u iznosu od 60  do 150 eura", podsjećaju u Upravi policije.

Iz Uprave policije su pojasnili, da je vozač dužan da u periodu od 15. novembra 2013. do 30. marta 2014. na vozilima koristi zimske gume, makar na pogonskim točkovima, bez obzira na vremenske prilike, dok je u naznačenom periodu dužan da lance za snijeg postavi i koristi na pogonskim točkovima vozila, kada se na kolovozu nalazi snijeg ili poledica.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније