Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ RTCG Portal ]

12. 04. 2021. 17:03   >>  20:08 2

PROTESTI U VIŠE GRADOVA

Traže strože kazne i javni registar zlostavljača

U više crnogorskih gradova organizovani su skupovi u znak revolta zbog neadekvatne zaštite djece od pedofila i silovatelja. Najoštrije kazne, registar pedofila, samo su neki od zahtjeva. I dok neke, pa i manje razvijene zemlje, za silovatelje imaju mnogo strože zakone, kod nas su kazne za seksulano zlostavljanje minimalne. Iako bi glas protiv silovanja trebalo najglasnije da se čuje, večeras u nekoliko opština, mirno i ćutnjom, baš kao što iz nekih razloga nažalost ćute i mnoge žrtve, građani su s plišanim igračkama u rukama poslali jasnu poruku.

Nekoliko stotina građana donijeli su plišane igračke na Trg nezavisnosti u Podgorici kao apel da se najmlađi zaštite od nasilnika.

Svoj doprinos dala je sedmogodišnja Julija.

"Došla sam da ostavim ovog medvjedica u znak podrske svoj djeci."

Okupljeni su poručili da najoštrije osuđuju seksualno nasilje na djecom i zahtjevali oštrije kazne za izvršioce tih krivičnih djela.

"Poruka skupa je da naša djeca odrastu u zdravom sistemu u zdravoj sredini", kazao je Nebojša Grdinić.

Povod za ovo okupljanje su posljednji slučajevi seksulanih napada na djecu. Osim strožih kazni okupljeni zahtijevaju i javni registar i nadzor pocinilaca ovih djela.

"Djeca definitivno ne smiju da čekaju da prolazi toliko vremana, a slučajeva sve više... Sve i da je jedan, važno je da reaguje i poručimo da nije dozvoljeno i da svi koji se odluče će biti sankcionisani, što sada nije slučaj", kazala je Kristina Mihajlović iz Udruženja Roditelji.

Ženski klub Skupštine Crne Gore najavio je da će pripremiti izmjene i dopune zakona koji tretiraju krivično djelo - obljuba nad djetetom i nedozvoljene polne radnje, sa ciljem pojačavanja kazni koje se odnose to krivično djelo.

"Mi smo smatrali da su preblage kazne i svakako ćemo ići na pooštaravanje kazni i mislimo da nam ne treba puno vremena da izmijenimo ovaj zakon", rekla je Branka Bošnjak iz Ženskog kluba Skupštine.

Sa unukom je došla i Nevenka koja kaže da o nasilju ne smije da se ćuti što i uči unuke.

"Svim majkama svijeta želim da razgovaraju pogotovo sa djevojcicama", navela je ona.

Osim u Podgorici građani su se okupili i u drugim crnogorskim gradovima i u znak mirnog protesta donijeli plišane igračke, koje će kasnije biti donirane Crvenom krstu.

Marija Radulović, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније