Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

13. 04. 2021. 09:36 >> 09:37

UNICEF

Uspostaviti registar počinilaca seksualnog zlostavljanja

UNICEF je spreman da podrži Crnu Goru da pod hitno uspostavi usluge podrške žrtvama i registar počinilaca seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja djece.

Iz te organizacije kazali su da su duboko zabrinuti zbog nedavnog slučaja seksualnog zlostavljanju djece u Crnoj Gori i pozvali nadležne institucije da pod hitno preduzmu akcije radi sprečavanja i suzbijanja nasilja nad djecom.

“Ćutanje nije opcija. Crnogorske vlasti su odgovorne za sprečavanje i sprovođenje politike nulte tolerancije prema seksualnom zlostavljanju i iskorišćavanju djece”, poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Iz UNICEF-a su podsjetili da se potpisivanjem Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima djeteta i Konvencije Savjeta Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja (Lanzarot konvencija) Crna Gora obavezala da svakom djetetu pruži punu zaštitu od seksualnog nasilja.

UNICEF, kako su poručili, podržava policiju, sudstvo, zdravstveni, obrazovni i sistem dječje i socijalne zaštite, kao i djecu, porodice i lokalne zajednice da bolje sprečavaju i odgovaraju na nasilje nad djecom.

"UNICEF je spreman da podrži Crnu Goru da pod hitno uspostavi usluge podrške žrtvama i registar počinilaca seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja djece", navodi se u saopštenju.

Ocjenjuje se da je od ključnog značaja mijenjanje društvenih normi kako bi se razbio tabu i kultura ćutanja o seksualnom nasilju nad djecom.

"Svaki građanin može doprinijeti ovom procesu izgradnje kulture nulte tolerancije na nasilje nad djecom", kazali su iz UNICEF-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније