Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 04. 2021. 10:03   >>  10:04

SAVJET ZA KONTROLU POLICIJE

Policija mora naznačiti razlog zbog kojeg poziva na razgovor

Savjet za građansku kontrolu rada policije, razmotrio je policijsku praksu u vezi sa pozivanjem građana zbog prikupljanja obavještenja, i utvrdio da ovakav postupak nije dovoljno konkretan i razumljiv za građane, odnosno da bi trebalo u pozivu naznačiti konkretan razlog poziva na razgovor.

Kako ističu u saopštenju, Savjet za građansku kontrolu rada policije je utvrdio, na osnovu više poznatih slučajeva, postojanje neprofesionalne policijske prakse da se građani pozivaju u službene prostorije policije zbog prikupljanja obavještenja bez konkretizovanja razloga zbog kojeg se pozivaju.

"'Zbog prikupljanja obavještenja' samo po sebi nije dovoljno konketno i razumljivo pojašanjenje za pozivanje građana. Savjet je upozorio Upravu policije da je, tim povodom, neophodno do kraja ispoštovati odredbe Zakona o unutrašnjih poslovima i Zakonika o krivičnom postupku i podsjetio da Upava policije može pozivati građane radi prikupljanja obavještenja ukoliko je to neophodno za efikasno obavljenje policijskih poslova, ali da se u pozivu mora naznačiti konkretan razlog pozivanja", navodi se u saopštenju.

Savjet je takođe podsjetio da se prinudno može dovesti osoba koja se nije odazvala pozivu samo ako je u pozivu bila na to i upozorena. Postojanje tog bitnog elementa je prepoznato u pozivima koji se šalju iz organizacionih jedinica Uprave policije.

"Ukazano je Upravi policije da, gdje je god moguće, izbjegava pozive sa rokom odazivanja 'odmah', već treba naznačiti, uz ostalo, vrijeme i mjesto na kojem se treba odazvati. Zato je Savjet preporučio da treba ostaviti neko vrijeme dovoljno da građanin ukoliko želi konsultuje/obezbijedi advokata i samostalno dođe na razgovor, a policijski službenici mogu ponuditi prevoz ukoliko je potreban, posebno ukoliko je mjesto stanovanja van gradske sredine", pojašnjavaju u Savjetu.

Ovu policijsu praksu razmatralis u članovi Savjeta advokat Zoran Čelebić, prof. dr Dražen Cerović, doc. dr Branislav Radulović, Aida Petrović i dr Aleksandar Mugoša, postupajući po sopstvenoj inicijativi, te zaključke i preporuke uputili prema Upravi policije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније