Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 04. 2021. 17:38 >> 18:57
1

IZMJENE ZAKONA

Pooštrene kazne za zlostavljanje djece

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava izradilo je po hitnoj proceduri Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore kojim se pooštravaju kazne zatvora za krivična djela protiv polne slobode koja su učinjena prema djeci i nemoćnim licima.

"Na inicijativu Kabineta Predsjednika Vlade Crne Gore od 12. aprila 2021. godine, Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava bez odlaganja je pristupilo izradi Predloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore, u cilju maksimalnog pooštravanja kazni zatvora zaprijećenih za krivična djela protiv polne slobode koja su učinjena prema djeci i nemoćnim licima", saopšteno je iz tog vladinog resora.

U tom smislu, kako su kazali, izrađeni Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore danas je stavljen u redovnu zakonodavnu proceduru, čime je omogućeno da u najkraćem roku Vlada odluči o utvrđivanju Predloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore, a potom Skupština Crne Gore raspravlja i odluči o usvajanju istog.

"Predloženim izmjenama i dopunama obuhvaćena su sva krivična djela protiv polne slobode iz Glave osamnaeste Krivičnog zakonika Crne Gore, a koja za zaštitni objekat imaju djecu i nemoćna lica", navodi se u saopštenju.

Za sva od navedenih krivičnih djela, kako su kazali, predloženo je usvajanje strožih kazni zatvora.

"Posebno, za krivična djela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba sa djetetom i obljuba zloupotrebom položaja, predložena je mogućnost da učinilac nekog od ovih krivičnih djela bude kažnjen kaznom dugotrajnog zatvora u trajanju od četrdeset godina. Ovo je najstroža kazna koju domaće krivično zakonodavstvo predviđa za najteža krivična djela", precizirali su.

Iz kabineta ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava skreću pažnju široj javnosti da ovdje predložene kazne zatvora koje mogu biti ocijenjene kao drakonske, ne moraju biti izrečene u svakom pojedinačnom slučaju, ali, kako dodaju da bi mogućnost njihovog izricanja u budućnosti imala, pored ostalog, svrhu generalne prevencije u vršenju ovih krivičnih djela koja nesumnjivo spadaju u društeno najopasnija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније