Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda ]

15. 04. 2021. 07:22 >> 07:23
5

INICIRANA PROVJERA

Sistematizacija Vesne Bratić pred Ustavnim sudom

Dio zaposlenih u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta podnio je Ustavnom sudu inicijativu za provjeru ustavnosti Pravilnika o organizaciji rada i sistematizaciji tog ministarstva koji je Vlada usvojila na sjednici od 1. aprila, piše Pobjeda.

Sistematizacija je usvojena bez prethodnog usklađivanja sa više propisa, iako je ministarki Vesni Bratić na to ukazano u mišljenjima Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija i Uprave za kadrove. 

Pobjedi je iz Ustavnog suda potvrđeno da je incijativa za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika podnijeta toj instituciji.

Ministarstvo javne uprave i Uprava za kadrove ukazali su na više neusklađenosti tog dokumenta sa Uredbom o kriterijumima za unutrašnju organizaciju i sistematizaciju poslova u organima državne uprave, Zakona o državnoj upravi i Zakona o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, kao i Uredbom o kriterijumima i bližem načinu sprovođenja provjere znanja, sposobnosti, kompetencija i vještina za rad u državnim organima i drugim.

Mimo zakona 

Široj javnosti je najprepoznatljiviji primjer nepoštovanja zakona iz usvojenog Pravilnika o sistematizaciji onaj o uslovima za samostalnog savjetnika za bezbjednost i vozni park, čije je jedno od zaduženja „obezbjeđenje života i tijela ministarke“. Te poslove, prema crnogorskim propisima mogu obavljati isključivo pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova ili Uprave policije, dok se u aktu o sistematizaciji propisuju potpuno drugi uslovi.

Prema proceduri, Ustavni sud prvo mora razmatrati incijativu i ukoliko ocijeni da je ona osnovana, donosi rješenje o pokretanju postupka. Ako sud nađe da je Pravilnik donešen mimo propisane procedure, na što ukazuje ignorisanje mišljenja Ministarstva javne uprave i Uprave za kadrove, poništiće se cjelokupan Pravilnik, a samim tim i sva eventualna razrješenja, postavljenja i raspoređivanja službenika u okviru Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

U resoru Vesne Bratić već ranije je nezakonito razriješeno nekoliko funkcionera u resorima kulture i sporta, od kojih samo jedan ne vodi upravni spor protiv države. Pomenuti funkcioneri su tada razriješeni na osnovu uredbe, a do razrješenja nije smjelo doći bez prethodno donešenog Pravilnika o sistematizaciji.

Izviđaj tužilaštva

Pobjeda je juče objavila i da je Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo izviđaj protiv ministarke Bratić zbog sumnje da je oštetila državni budžet za više od 15.000 eura. Ona je taj novac izdvojila za angažovanje eksperata i konsultanata koji vrše reviziju u njenom resoru. Prema saznanjima Pobjede, ta lica nijesu licencirana niti zapošljena u Državnoj revizorskoj instituciji (DRI), što bi bila obaveza.

Prema saznanjima Pobjede, osim što su provjeravali poslovnu dokumentaciju, eksperti i konsultanti Vesne Bratić su vršeći pritisak došli i do dosijea zaposlenih.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније