Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dan ]

16. 04. 2021. 07:11 >> 07:12
4

PISALI MINISTARKI

Radili na intenzivnoj, a ostali bez stimulansa

Dio zaposlenih koji je radio sa zaraženim pacijentima u kovid ambulantama i na intenzivnoj njezi manje od tri mjeseca najvjerovatnije neće dobiti stimulans od 250 eura, ističu medicinari koji su se žalili Ministarstvu zdravlja, piše Dan.

U dopisu upućenom ministarki Jeleni Borovinić Bojović navode da su zdravstvene ustanove dobile obavještenje da ljekari i medicinske sestre koji nijesu u kontinuitetu tri mjeseca radili sa kovid pacijentima nemaju pravo na dodatnu novčanu podršku.

Iz Samostalnog sindikata zdravstva i Sindikata radnika u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć takođe kažu da su im se kolege žalile da im neće biti isplaćen novac po istom osnovu.

Predstavnici dva sindikata ističu da je veliki broj kolega bio u kontaktu sa zaraženima, posebno medicinski timovi u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, ali da nijesu obuhvaćeni stimulansom.

“Obraćamo vam se poslije dopisa koji su dobile sve zdravstvene ustanove, povodom nagrade od 250 eura za sve zaposlene na prvoj liniji kovid borbe. Ja i moje kolege smo puna dva mjeseca bili u kovid intenzivnoj njezi. I rečeno nam je da nagradu ne možemo dobiti, jer nismo tamo bili u kontinuitetu od tri mjeseca. Takođe nam je rečeno da ćemo ići opet. Pa vas molim možete li nam odgovoriti imamo li pravo na to? Ili se smatra da naš trud i rad u intenzivnoj njezi ne znači ništa, iako je ministar Milojko Spajić izjavio da će nagradu dobiti svi koji su bili u direktnom kontaktu u crvenoj zoni. Nadam se da naš zdravstveni sistem neće diskriminisati zdrvstvene radnike”, kazala je predstavnica zaposlenih Dragana Martinović.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kazala je za Dan da su im se obraćale nezadovoljne kolege koji su radili kraće i učestvovali u liječenju inficiranih.

“Svako ko je radio u kovid odjeljenjima treba da primi novčanu nadoknadu. Svaka zdravstvena ustanova je različito organizovala posao, kako se ne bi previše opterećivali određeni zaposleni. Zbog toga nije dobro da neko ko je raspoređen da radi manje od mjesec dana zbog organizacije u ustanovi ne dobije stimulans kao njegove kolege. To je jako teško i treba biti pravičan. To je 20 eura nedjeljno ako računamo stimulans za tri mjeseca i tako ga treba obračunavati, kako bi dobili i oni koji su kraće bili angažovani”, ističe Krivokapićeva.

Predsjednik dijela Sindikata u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Čedomir Savković kazao je za Dan da je nepravedno da timovi te službe koji često vrše transport zaraženih i odlaze kod kuće da im pruže pomoć nijesu obuhvaćeni stimulansom. On navodi da su on i njegove kolege već godinu dana na udaru virusa.

“Mi nemamo stimulans i pozivam ministarstvo da se prema svim zaposlenima koji rade 24 sata, kada ne rade kovid ambulante, pojednako odnose. Ranije su nam isplaćivali i stimulans od 15 odsto na platu, ali je i to je sada ukinuto. Ipak, najvažnije je nagraditi medicinske radnike koji se danonoćno bore za živote građana”, kaže Savković.

Ljekari koji su bili u kontaktu sa zaraženima traže naknadu

Krivokapićeva kaže da su pored kolega koji su radili na kovid odjeljenjima i u ambulantama, nezadovoljni i medicinski radnici koji su bili u kontaktu za oboljelima.

“Smatraju da bi i oni trebalo da budu nagrađeni, ali u manjem iznosu. Takođe, kolege traže da se spisak postavi na oglasnim tablama. Treba razmotriti sve zahtjeve medicinskih radnika, jer smo svi jednako podnijeli teret. Naravno, najteže je kolegama u crvenoj zoni, ali veliki broj ljekara i na drugim mjestima brine o zaraženim građanima”, kaže Krivokapićeva.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније