Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

17. 04. 2021. 13:22   >>  13:23

DOM ZDRAVLJA

Preko 2,2 hiljade djece bez izabranog ljekara

U podgoričkom Domu zdravlja (DZ) više od 2,2 hiljade djece nema izabranog ljekara, saopštili su iz te zdravstvene ustanove.

Načelnik pedijatrije u DZ Podgorica Momčilo Vukčević rekao je za agenciju MINA da je taj broj veći, s obzirom na to da postoji veliki broj stanovnika čije se mjesto prebivališta vodi u drugim opštinama.

Vukčević je rekao da u DZ Podgorica trenutno radi 28 pedijatara, kao i da u toku godine očekuju dolazak četiri pedijatra sa specijalizacije, a početkom sljedeće još dva.

On je kazao da im pedijatara uvijek fali, ali da je trenutno aktuelna inicijativa Udruženja pedijatara prema Ministarstvu zdravlja za dodjelu što više specijalizacija na svim nivoima zdravstvene zaštite djece.

“Pedijatrija je u sklopu primarne zdravstvene zaštite od izuzetnog značaja i u nju treba ulagati i stvoriti što bolje uslove za praćenje najvažnijeg dijela stanovništva”, poručio je Vukčević.

On je napomenuo da se trude da jednako pružaju zdravstvene usluge i djeci koja nemaju izabranog pedijatra.

“Obično su ta djeca na listi čekanja ako nema slobodnih mjesta i pružaju se sve i preventivne i kurativne usluge koje su potrebne”, rekao je Vukčević.

On je pojasnio da kada određeni broj pacijenata iz pedijatrijskog uzrasta pređe kod izabranog ljekara za odrasle otvaraju se mjesta za te pacijente koji su na čekanju, a i dolazak novih specijalista će rasteretiti liste čekanja.

Govoreći o otežanim uslovima rada zbog trenutne epidemiološke situacije, Vukčević je rekao da su djeca i uprkos tome dobila neophodno zdravstvenu zaštitu.

“Sprovođena je imunizacija po važećem kalendaru vakcinacije, osim MMR vakcine sa kojom smo zahvaljujući antivakcinalnom lobiju, a djelimično i epidemiološkoj situaciji, u dosta velikom zakašnjenju”, rekao je Vukčević.

On je rekao da DZ Podgorica sprovodi jaku kampanju i pozvao roditelje da dovode djecu na planiranu imunizaciju što podrazumijeva i imunizaciju MMR vakcinom, jer je to jedini način da spriječe preteću epidemiju morbila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније