Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 04. 2021. 20:14   >>  22:17 7

LAKOVIĆ DRAŠKOVIĆ

Svaki član zakona neusaglašen sa VK

Svaki član radne verzije Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu je neusaglašen sa međunarodnim standardima i mišljenjem Venecijanske komisije (VK), kazala je nekadašnja direktorica Direktorata za pravosuđe u Ministarstvu pravde i članica koordinacionog odbora Građanske inicijative "21. maj" Marijana Laković Drašković.

Ona je gostujući u Dnevniku Televizije Crne Gore kazala da ne postoji razumijevanje šta je VK poručila Crnoj Gori.

"VK je poručila da ne žele upliv politike u tužilačku organizaciju a jedna od izmjena je protivna Ustavu Crne Gore", tvrdi Laković Drašković.

Ona navodi da Ustav Crne Gore propisuje da poslove državnog tužilaštva vrše državni tužioci i rukovodioci državnih tužilaštava.

"Po radnoj verziji Nacrta zakona, neko spolja, Tužilački savjet, može da odredi nekoga van tužilačke organizacie za v.d. VDT-a i to na osam mjeseci bez ponovnog izbora. To je nonsens. Niko od spolja ne može da radi te poslove i mijenja jer je to protivustavno", ističe Laković Drašković.

Jedan član zakona je, kaže, direktno u suprotnosti sa stavom VK a to je, dodaje član koji se tiče uglednih pravnika.

"VK je eksplicitno rekla da 4 ugledna pravnika moraju da obavljaju svoje mandate do njegovog isteka. Oni ovim članom raspuštaju kompletan Tužilački savjet", navodi Laković Drašković.

Nosens je, kaže i da ministar pravde predlaže disciplinskog tužioca i njegovog zamjenika Tužilačkom savjetu.

"Znači potpuna kontrola tužilačke organizacije od strane vladajuće većine, bio to zakonodavni organ ili izvršna vlast", dodaje Laković Drašković.

Ona je napomenula da sinoćnja verzija Nacrta zakona nije kao ona koja je prije nekoliko dana poslata Evropskoj komisiji i Savjetu Evrope.

"Tako da se ne pominje eksplicitno SDT, ali se pominje da Skupština Crne Gore nakon usvajanja izvještaja Državnog tužilaštva može da da preporuke", kazala je Drašković Laković i dodala da EK očekuje od Crne Gore dijalog i to je ključna stvar.

"Dijalog u daljim pravosudnim reformama, dijalog oko izbora VDT-a, izbora dvoje sudija Ustavnog suda i dijalog oko izbora 4 ugledana pravika Sudskog savjeta. Dakle, bez dijaloga ne može se krenuti naprijed. Ovakvim izmjenama imaćemo ozbiljano skretanje puta ka EU a skoro 80% građana želi brz ulazak u EU", zaključila je Laković Drašković.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније