Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 04. 2021. 09:26 >> 09:29
1

PROSVJETNA ZAJEDNICA

Sve zainteresovane uključiti u pripremu nastave

NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore pozvala je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da u planiranje nastave za drugo polugodište i u pripremu predstojeće školske godine uključe sve zainteresovane strane.

NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore, kako navode, pozdravlja nedavnu odluku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da ponovo aktivira Radnu grupu i da obezbijedi njen kontinuirani rad, da se fokusira na bolju organizaciju nastave u drugom polugodištu, kao i na što kvalitetniju pripremu predstojeće školske godine.

“Tim povodom pozivamo resorno ministarstvo da pokaže istinski demokratski kapacitet omogućavanjem širokih konsultacija sa svim zainteresovanim učesnicima obrazovnog procesa i tako otkloni nejasnoće oko kriterijuma izbora članova Radne grupe”, poručuju iz tog NVU-a.

NVU Prosvjetnu zajednicu Crne Gore čine, kako navode, stotine prosvjetnih radnika koji rade u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, resursnim centrima i na fakultetima iz svih krajeva naše zemlje.

“Svi zajedno imamo nekoliko hiljada godina iskustva u učionici što nas preporučuje da budemo član Radne grupe ili makar konsultovani u ovom procesu, tim prije što NVU Prosvjetna zajednica CG iskazuje spremnost na saradnju sa svim institucijama koje imaju za cilj rješenje krize u obrazovanju”, stoji u saopštenju.

U sastavu Radne grupe, kako ističu, sada uopšte nema predstavnika učenika.

“Apelujemo da se konsultuju đački parlamenti, savjeti roditelja, nastavnička vijeća, direktori škola i sve NVO koje se bave unaprijeđivanjem obrazovanja u Crnoj Gori. Razmjena mišljenja u okviru ovako širokog sastava može samo poboljšati kvalitet priprema za iduću školsku godinu”, poručuju prosvjetari.

Kažu da nove tehnologije omogućavaju lakšu i bržu komunikaciju više ljudi, pa institucije, ako žele, mogu da ih koriste u svrhu učešća većeg broja ljudi u konsultacijama i donošenju odluka na osnovu razmjene mišljenja među svim zainteresovanim stranama i organizacijama.

“Na kraju, podsjećamo da je jedan od ključnih razloga za postojanje savjeta roditelja i đačkih parlamenata u svakoj školi upravo taj da se omogući njihovo veće učešće u poboljšanju kvaliteta nastave. Bilo bi dobro za dalji razvoj školskog sistema da se ova tijela aktivno uključe u konsultacije na nivou svake škole, zajedno sa nastavničkim vijećima i direktorima škola koji kao menadžeri mogu da vode taj proces. Izazovi sa kojima se razne škole suočavaju su različiti, a konsultacije sa svim akterima na nivou škole mogu pomoći da se oni jasno prepoznaju i da se rješavaju uz veću podršku lokalnih zajednica i u saradnji sa nevladinim organizacijama”, kažu u NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore.

Nadaju se da će, kako kažu njihov dobronamjerni apel voditi ka novoj, demokratskoj inicijativi Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, kroz koju će omogućiti razmjenu mišljenja i učešće u planiranju bolje organizacije nastave tokom pandemije.

“To nam je zajednički cilj”, zaključuje se u saopštenju NVU Prosvjetna zajednica Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније