Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 11. 2013. 12:56 >> 22:36
2

REAGOVANJA

Vojičić: Nije bilo diskreditacije

U sinoćnjoj emisiji ''Načisto'' emitovanoj na TV Vijesti, autor i voditelj Petar Komnenić, kao i njegov gost, predsjednik parlamenta, Parlamentarne skupštine OEBS-a i lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić, izrekli su notornu neistinu – da izložbu ''Riječ, slika i neprijatelj'' postavljenu u podgoričkom Umjetničkom paviljonu, a u kontekstu i povodom dvodnevne Konferencije posvećene medijima na Zapadnom Balkanu, čine naslovnice tri crnogorska lista, Dana, Vijesti i Monitora, ističe se u reagovanju organizatora. Urednik izložbe, novinar i publicista Branko Vojičić ističe da su, pored regionalnih i svjetskih, predstavljene sve dnevne novine koje izlaze u Crnoj Gori

''Iz takve, lažne premise, voditelj i njegov gost izvukli su i lažni zaključak, da je cilj izložbe diskreditacija pomenutih glasila i jednostrano gledanje na medijsku situaciju u Crnoj Gori. Što je najapsurdnije, i voditelj i njegov gost priznaju da izložbu nijesu vidjeli'', naglašavaju organizatori.

Saopšteno je da su na taj način, Komnenić i Krivokapić, pokušali su da diskredituju ogroman trud i rad, kako na organizaciji dvodnevnog skupa, kojem je prisustvovalo oko 150 novinara iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Kosova, Republike Srpske, Poljske, Francuske, Grčke, Austrije, tako i na organizaciji same izložbe.

"Istina je sljedeća, a u nju se mogu uvjeriti svi koji odu da je pogledaju: među hiljadu izloženih naslovnica, nijesu samo naslovnice Vijesti, Dana i Monitora, već svih listova koji su izlazili u Crnoj Gori u posljednjih 13 godina: Pobjede, Publike, Republike, Istoka, Glasa Crnogoraca, Crnogorskog književnog lista, Blica Crna Gora. Izložene su i naslovnice listova iz regiona, ali i iz zemalja razvijene zapadne demokratije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država. To što su naslovnice pomenuta tri crnogorska lista najzastupljenije na izložbi, nije ni zasluga ni krivica organizatora Konferencije i izložbe, već rezultat notorne činjenice da pomenuta tri lista najčešće i najflagrantnije krše osnovne norme novinarske profesije“, naglašavaju organizatori. 

Tim reagovanjem, Organizacioni i Programski odbor, kako je saopšteno, upućuju javni poziv svakome ko argumentovano smatra da postoji još neka naslovnica bilo kojeg crnogorskog lista, koja zaslužuje da bude izložena, da upozori na nju, i biće okačena sa postojećim eksponatima.

"Organizacioni i Programski odbor Konferencije ne čude se autoru i voditelju emisije koji, za potrebe i interese svojih poslodavaca, ne preza od izricanja neistina, kršeći time osnovne norme svoje profesije, nesvjestan da su i Konferencija i izložba pokušaj da se zaštiti i na zaboravljenim profesionalnim premisama afirmiše upravo esnaf kojem pripada. Organizacioni i Programski odbor poseban protest izražavaju zbog istupa Krivokapića, koji je zaboravio da ga ove visoke funkcije obavezuju na promišljene i kredibilne javne nastupe. Organizatori Konferencije i izložbe veoma su zatečeni da Krivokapić nije našao za shodno da barem na kratko ukaže čast svojim prisustvom skupu na kojem su bila imena poput: Filip Dust Blazija, specijalnog savetnika generalnog sekretara UN, Efrema Radeva iz   RCC-ja, Alesija Vinčija sa CNN-a, Džordža Codopulosa, Andreja Krajevskog, Lene Hansen, Florens Artman, Gorana Milića, Petra Lukovića, Ivana Cvejića, Brankice Stanković, Aleksandra Stankovića, Boška Jakšića, Vesne Mališić......iako je bio uredno pozvan“, ističe se u reagovanju organizatora.  

Prema njihovim riječima, sinoćnji istup Ranka Krivokapića, očigledan je primjer gdje su partijski interesi u svjetlu predstojećih lokalnih izbora prevladali nad njegovom visokom državnom funkcijom i visokom funkcijom jedne značajne međunarodne organizacije, u čijoj je agendi i borba za nezavisno i profesionalno novinarstvo. 

"Organizacioni i Programski odbor Konferencije i izložbe „Riječ, slika i neprijatelj“, očekuju od dvojice aktera emisije „Načisto“ da odu i pogledaju izložbu, ali i javno izvinjenje zbog izrečene neistine. Sinoćnja emisija pokazala je još jednom da je crnogorsko novinarstvo zarobljeno partijskim interesima, te interesima medijskih vlasničkih struktura, i ostalih struktura moći. Zato i ne čudi ovako burna javna reakcija na Konferenciju i na izložbu'', naglasili su organizatori. 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније