Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 04. 2021. 14:20   >>  14:22 1

NAPRAVLJENO OD STARE MASLINE

Maslinovo ulje reprezent Bara u svijetu

Maslinovo ulje od plodova Stare masline u Baru napravljeno krajem 2020. godine dobilo je svoje posebno izdanje, kojim se na najbolji način ističe i uvažava vrijednost ovog drevnog stabla i grad Bar predstavlja u zemlji i svijetu.

Stara maslina na Mirovici jedan je od najpoznatijih simbola Bara, a zbog svoje starosti i posebnost cijelog regiona. Genetskim istraživanjem Instituta za šumarstvo iz Istanbula sprovedenim 2015. godine naučno je potvrđena njena starost od 2240 godina.

Stara maslina sorte Žutica posađena 225 godina prije Nove ere i dan danas obilno plodonosi.

"Oktobra prošle godine organizovana je prva javna kontrolisana berba njenih plodova za sve maslinare i ljubitelje maslina. Stara maslina dala je 85 kilograma ploda, koji je prerađen u strogo kontrolisanim uslovima, od čega je dobijeno 5,9 litara ulja vrhunskog ekstra djevičanskog kvaliteta, što je i potvrđeno javnom degustacijom i organoleptičkom analizom", saopštili su iz Opštine Bar.

Navode da je ograničena serija ekstra-djevičanskog ulja upakovana je u braon boce od 0,25 litara koje su smještene u kutiji izrađenoj od maslinovog drveta.

"Osim preciznih geografskih koordinata stabla Stare masline i njene utvrđene starosti, svaka kutija obilježena je rednim brojem punjenja. Dizajn pakovanja i etikete povjeren je Baraninu Ognjenu Bulajiću", kazali su iz Opštine Bar.

Poručili su da ovaj rijetki proizvod kao simbol grada biće korišćen kao reprezentativni poklon Opštine Bar u međunarodnim kontaktima, sa gradovima pobratimima, u svečanim i prigodnim prilikama.

Stara maslina na Mirovici u Baru zaštićena je zakonom od 1957. godine, a u decembru 2020. proglašena je zaštićenim prirodnim dobrom - Spomenikom prirode.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније