Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 04. 2021. 15:48 >> 15:49

MITROVIĆ-VEBER

Pomoć Njemačke za sistem elektronskih građevinskih dozvola

Crna Gora želi da uspostavi sistem izdavanja elektronske građevinske dozvole i u tom pogledu očekuje podršku Njemačke, kazao je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović na sastanku sa njemačkim ambasadorom Robertom Veberom.

Ministar i ambasador razgovarali su o mogućnosti da se Crna Gora priključi projektu Otvoreni Regionalni Fond za Jugoistočnu Evropu- Modernizacija opštinskih usluga (ORF MMS) koji sprovodi Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) po nalogu Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sa ciljem uspostavljanja sistema izdavanja elektronske građevinske dozvole i da u tom pogledu očekuje podršku Njemačke.

Kako je ministar saopštio na sastanku, cilj projekta je jačanje regionalne saradnje za poboljšanje opštinskih usluga u skladu sa zahtjevima za pristup Evropskoj uniji.

"Uz podršku ORF MMS Projekta, partneri razvijaju alate, metode, preporuke i regionalne komparativne analize koje opštine i javna komunalna preduzeća koriste za poboljšanje komunalnih usluga. Razvijeni proizvodi takođe služe i kao osnova za poboljšanje regulatornog okvira i za pokretanje procesa promjena. Jedan takav primjer je uvođenje elektronskog sistema za građevinske dozvole u Srbiji i Albaniji, a na osnovu znanja i iskustava iz Sjeverne Makedonije. Naime, na osnovu identifikacije dobre prakse i elektronskog rješenja koje Sjeverna Makedonija primjenjuje u pogledu izdavanja građevinskih dozvola, ORF MMS podržao je širenje znanja i razvoj sistema elektronskog izdavanja građevinskih dozvola u Srbiji koji je u funkciji od januara 2016. Ova reforma sprovedena u Srbiji proglašena je jednom od 10 najvećih globalnih reformi, prema mišljenju Svjetske banke, pri čemu je Srbija u izvještaju Doing Business napravila veliki skok sa 182. na 10. mjesto u pogledu izdavanja građevinskih dozvola. Potpuno digitalizovani on-line sistem koriste svi nosioci javnih ovlašćenja, uključujući ministarstva, državna tijela i komunalna preduzeća, gradove i opštine, kao i investitori i građani", objašnjava se u saopštenju Ministarstva.

Ambasador Veber je podržao inicijativu Crne Gore da se pridruži projektu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније