Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 04. 2021. 17:51   >>  18:10 1

REGIONALNI PROJEKAT

Obrazovanje najbolji alat protiv predrasuda

Strednja stručna škola "Spasoje Raspopović" iz Podgorice sa partnerskim školama Gimnazijom "Sadik Stavileci" iz Tirane i Gimnazijom "Stevan Jakovljević" iz Vlasotinca i NVO New Vision iz Tirane realizovala je projekat "Region without prejudices and stereotypes" (Region bez predrasuda i stereotipa). Na temu predrasuda i stereotipa održano je više radionica, četvorodnevni online trening, vršnjačke edukacije, a sprovedeno je i anketno istraživanje i fokus grupe u kojima je učestvovalo preko 500 učenika.

Nastavnici koji su sa svojim učenicima realizovali projekat ističu značaj regionalne saradnje u borbi protiv nacionalalnih i vjerskih predrasuda koje su na Balkanu duboko ukorijenjene. 

Nastavnici SSŠ "Spasoje Raspopović" Ana Vukosavović Ćetković i Miloš Laković zajedno su sa kolegama iz NVO New Vision iz Tirane Armandom Balom, Rigijem Shehiem i Biljanom Pipović iz Gimnazije "Stevan Jakovljević" iz Vlasotinca održali niz pripremnih radionica u svojim školama

"Obrazovanje, kako formalno, tako i neformalno je sjajan alat za borbu protiv predrasuda i diskriminacije", navodi Vukosavović Ćetković.

Ističe da su projekti ovog tipa idealni da se mladi iz različitih kultura upoznaju, druže i šire poruku pomirenja i prijateljstva.

Nastavnica navodi da je anketa, koju su sproveli na uzorku od 500 srednjoškolaca iz Albanije, Crne Gore i Srbije, pokazala da mladi uviđaju da su predrasude i stereotipi prisutni u njihovom društvu i da imaju negativne posledice.

"Prisustvo istih je najvidljivije na društvenim mrežama. Interesantno je što kada je u pitanju skala socijalne distance mladi pokazuju veći stepen tolerancije u odnosu na slična istraživanja rađena sa opšom populacijom. Ohrabruje i to što većina ispitanika- 64,5 % ima za prijatelje pripadnike drugih nacionalnosti, a 67,12% ima za prijatelje pripadnike drugih religija", kaže Vukosavović Ćetković za Portal RTCG. 

Nastavnik Miloš Laković kazao je da je projekat i rad na njemu i profesorima otvorio nove vidike i dao jasnija viđenja predrasuda i stereotipa koji se javljaju "u našem regionu, pa i u nama samima".

"Ono što me posebno čini ponosnim jeste da smo radom sa učenicima stvarali sigurnu sredinu u kojoj oni mogu da se druže, razmijene mišljenja i iznesu svoje stavove za koje možda ni njihovi najrođeniji nisu znali. Smatram da smo u ovom našem zatvorenom društvu našim radom i saradnjom sa učenicima i nastavnicima iz regiona odškrinuli vrata za realizaciju novih ideja i slobodnom iznošenju jasnih stavova povodom raznovrsnih tema koje se kod nas izbjegavaju", naveo je Laković za Portal RTCG. 

Iako je prvobitni plan bio da se organizuje petodnevno druženje srednjoškolaca u Podgorici, korona je druženje premjestila na online platforme.

Premda je bilo zanimljivo i interaktivno, nastavnici kažu da ostaje žal što se nijesmo mogli družiti uživo, ali i da se nadaju da će biti prilike i za saradnju u budućnosti.

I učenici su takođe zadovoljni aktivnostima i naučenim.

"Meni je lično ovaj projekat otvorio oči, ne samo po pitanju predrasuda koje trpe drugi ljudi, nego i predrasuda koje lično imam. Aktivnosti ovog tipa su važne za podsticanje mladih ljudi da razmišljaju o tome šta govore i o stavovima koje gaje“, poručuje učenica trećeg razreda SSŠ "Spasoje Raspopović" Milica Lazović.

Učenica Katarina Lepojević iz Vlastotinca smatra da je trening bio  izuzetna prilika da sazna puno toga o običajima, kulturi, ponašanju i načinu razmišljanja naroda druge nacionalnosti.

"Učesnici sa kojima sam radila su na mene ostavili veoma dobar utisak svojom pristojnošću i dobrotom, i veoma mi je drago što sam se s nekima od njih sprijateljila i stupila u kontakt na društvenim mrežama. Najvažnije od svega je da smo naučili da još više poštujemo ljude druge religije, nacionalnosti i seksualne orijentacije. Što se tiče stereotipa i predrasuda, pokušaću da svakome ukažem na to da smo svi mi jednaki i da mržnja ili rasizam ne treba da postoje među ljudima", priča Katarina.

Projekat je podržan od strane Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO). RYCO predstavlja nezavisan institucionalni mehanizam, osnovan od strane šest vlada Zapadnog Balkana, nastao u okviru Berlinskog procesa 2016. godine. Snažnu podršku procesu osnivanja Regionalne kancelarje za saradnju mladih pružile su Njemačka, Francuska, kao i Evropska unija, smatrajući da regionalna saradnja mladih mora biti važan dio i jedan od stubova ukupne saradnje zemalja Zapadnog Balkana.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније