Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Portal RTCG ]

19. 04. 2021. 21:09   >>  20. 04. 2021. 22:58 2

VUČINIĆ

Tužilaštvu trebaju promjene, ne i revanšizam

Tužilaštvu i sudstvu su neophodne promjene, ali ne na revolucionaran način koji bi obezglavio te dvije institucije, ocijenio je bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Nebojša Vučinić.

Vučinić je, u emisiji "Zumiranje" RTCG, ocijenio kako je krajnje vrijeme da dođe do konstruktivnog dijaloga vlasti i opozicije, u cilju dobrobiti svih u Crnoj Gori jer u suprotnom, kako kaže, stabilnost zemlje može vrlo brzo biti narušena.

"Oko ovih svih fundamentalnih pitanja koja i dalje dijele Crnu Goru, jer umjesto ublažavanja podjela mi imamo, nažalost, produbljavanje podjela", rekao je Vučinić.

Vučinić je podsjetio da je jedno od pitanja koje produbljuje podjele i tužilački zakoni.

"Sve ovo što se želi postići ovim novim zakonima, sa adekvatnom primjenom postojećih propisa se moglo postići, ali za dijalog uvijek trebaju najmanje dvije strane", kazao je Vučinić.

Nije zadovoljan radom tužilaštva, pa ni SDT-a

On naglašava da tužilaštvu treba promjena, kao i da lično nije zadovoljan njegovim dosadašnjim radom, kao i Specijalnog tužilaštva.

"U nekoliko presuda, u prethodne tri godine, protiv Crne Gore od strane Evropskog suda, tužilaštvo je direktno apostrofirano kao odgovorno za kršenje konvencije", rekao je Vučinić.

On navodi da je to trebalo da bude dovoljan znak da se pokrenu promjene u tom organu.

Vučinić je pojasnio da mišljenje Venecijanske komisije, u vezi tužilačkih zakona, de jure nije obavezujuće, ali de fakto skoro da jeste.

"Vi ne možete da pristupite daljim koracima na planu pridruživanja EU, ako ne ispoštujete sve ono što traži od vas Savjet Evrope, a VK je jedno od njegovih najuticajnijih tijela", navodi Vučinić za RTCG.

Javna rasprava nije dobro organizovana

On je ocijenio da javna rasprava oko tužilačkih zakona koja je danas održana, nije organizovana na pravi način.

"Kažu da je zakazana u petak, a održana danas, to samo po sebi pokazuje da nešto nije u redu. Znate, često puta procedura je vrlo važan aspekat i dio legitimiteta", kazao je Vučinić i dodao da je rasprava trebala da traje bar dvadesetak dana i uz mnogo veće učešće zainteresovanih.

Vučinić je poručio da je svako normalan podržava borbu protiv kriminala, korupcije i mnogih devijacija proisteklih iz tridesetogodišnje vlasti jedne partije.

"Venecijanska komisija je kazala direktno: da, borba protiv kriminala, korupcije, mnogo adekvatnija primjena, ali ne sječa knezova, odnosno jedna revanšističko, osvetnička politika prema određenim kadrovima", kazao je on.

Navodi kako nema dileme da treba promijeniti određeni broj ljudi u sudstvu i tužilaštvu, ali ne sa jednom kvazirevolucionarnom akcijom, koja bi obezglavila te dvije institucije.

"Sve to nije razlog da preko koljena i preko noći, jednim kvazirevolucionarnim metodom potpuni lišite tužilaštvo glavnih kadrova i dovedete u pitanje vršenje osnovne funkcije", rekao je Vučinić i dodao da Crna Gora nema baš toliko kadrova koji mogu odgovoriti tim funkcijama.

Zakon o državljanstvu mijenjati dvotrećinskom većinom

Govoreći o zakonu o državljanstvu, odnosno planiranim izmjenama odluke o načinu njegovog sticanja, Vučinić kaže da se ne radi samo o tom zakonu, već o jednom setu zakona koji su povezanim sa biračkim pravom.

"Tu ja dijelim mišljenje onih pravnika koji kažu da se to može mijenjati samo dvotrećinskom većinom jer je tu suštinski problem izbornog prava, ali nekoliko zakona se i odnosi na ostvarivanje tog prava", rekao je Vučinić.

Navodi kako sve male države imaju restriktivnu politiku u vezi sticanja državljanstva.

Uz konstataciju da ne zna koji su im ciljevi pri najavljenim izmjenama odluke o načinu sticanja državljanstva, Vučinić je imao i poruku za novu vlast.

"Vi politikom državljanstva u maloj državi možete da dovedete u pitanje sudbinu države i ne bih se s tim igrao", ocijenio je Vučinić.

On je, komentarišući to što su te izmjene privremeno odgođene, kazao da su i "autori izmjena shvatili da je zalogaj prevelik."

Stav Leposavića nedopustiv

Vučinić je ocijenio i da aktuelni ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić ne prihvata pravosnažne presude dvije najviše međunarodne sudske instance, koje su utvrdile da se u Srebrenici dogodio genocid.

"Apsolutno nedopustivo za bilo kojeg pravnika, pogotovo za nekog ko je na javnoj funkciji", poručio je Vučinić. 

On je naglasio kako nema genocidnih naroda, već postoje samo genocidne ideje i pojedinci koji su spremni da ih primjene.

Govoreći o najavi potpisivanja ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, Vučinić je kazao da ugovor nije dostupan i da i to pokazuje demokratske kapacitete Vlade.

"Mi nemamo tekst tog ugovora, hipotetički se bojim da taj ugovor ne stavi SPC, s obzirom na njene istorijske težnje i iznad Ustava i iznad Crne Gore", poručio je Vučinić.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније