Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Nataša Mitrović, TVCG ]

20. 04. 2021. 20:45   >>  21:01 2

ZEKOVIĆ O PLJEVLJIMA

Abazovićev stav politički jasan i odlučan

Poruke iz Pljevalja osuđuje i aktivista za ljudska prava i bivši predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković. Kaže da zabrinjava nastup pojedinih političara koji crtaju metu Harisu Đurđeviću.

Neprimjerene su i neprihvatljive poruke koje su se čule i koje se čuju iz Pljevalja, smatra Zeković.

Grupa građana koja je protestovala zbog imenovanja Harisa Đurđevića za šefa pljevaljske policije pokušava, uvjeren je, da izvrši pritisak na institucije.

“Najneprihvatljivije je da se daje nepotrebna nacionalistička poruka svemu tome. Zabrinjava nastup pojedinih političara koji crtaju metu jednom profesionalcu, čovjeku u tom gradu koji se prihvatio da vodi jednu važnu organizacionu jedinicu Uprave policije”, kaže Zeković.

Sve se događa kako bi se na Đurđevića izvršio pritisak da podnese ostavku, uvjeren je Zeković, što se nada da neće učiniti.

Pozdravlja izjavu potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića koji je između ostalog kazao da ulica neće postavljati načelnike centara bezbjednosti.

“Smatram da je to zaista jedan politički jasan i profesionalno odlučan nastup koji zaslužuje podršku svih demokratskih struktura u zemlji. Vidimo da je to jedan pritisak na institucije sistema”, kaže Zeković.

I u Centru za građansko obrazovanje kažu da snimci iz Pljevalja moraju sve da zabrinu. Jer je, kako ističu, riječ o prvom imenovanju pripadnika jednog manjinskog naroda na rukovodeću funkciju u policiji od uspostavljanja nove vlasti.

Zato smatraju da bi nadležni morali s mnogo više obazrivosti i senzibiliteta da pristupe tom pitanju.

Događanja u Pljevljima osuđuje i Ombudsman. Kako navodi, šovinističke i diskriminatorne poruke usmjerene protiv pripadnika manjinskih naroda predstavljaju nedopustivu i opasnu retoriku koja podstiče dalje podjele u društvu.

Povodom događanja u Pljevljima TVCG je tražila mišljenje Akcije za ljudska prava i Građanske alijanse, ali ga nijesu uspjeli da dobiju.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније