Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 04. 2021. 18:26   >>  18:28 1

POPA U ULCINJU I BARU

EU će i dalje pomagati jug CG

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa posjetila je danas Ulcinj i Bar, razgovarala sa njihovim čelnicima i obišla ulcinjsku Solanu, Stari Bar, Staru maslinu, kao i korisnike projekata koje Evropska unija finansira u tim opštinama.

Popa se, kako je saopšteno, u Ulcinju sastala sa predsjednikom opštine Aleksandrom Dabovićem sa kojim je razgovarala o prilikama u najužnijoj crnogorskoj opštini.

Nakon obilaska Solane, u prisustvu predstavnika Nacionalnih parkova Crne Gore i organizacija civilnog društva Centar za zaštitu ptica (CZIP) i Dr Martin Schneider-Jacoby Association (MSJA), osvrnuli su se na stanje na Solani, koje predstavlja jedno od važnih mjerila za zatvaranje pregovora o poglavlju 27 - zaštita životne sredine.

Ambasadorka Popa je obišla i poljoprivredno grazdinstvo u Ulcinju, koje je kroz IPARD program dobilo potrebnu mehanizaciju da unaprijedi proizvodnju.

"Veoma sam impresionirana prirodnim bogatstvima ulcinjske Solane. Solana nije samo nacionalni, već i evropski dragulj i jedinstveno stanište za ptice selice. Evropska unija podržava Crnu Goru u pronalaženju održivog rješenja, od kojeg će koristi imati kako lokalno stanovništvo, tako i ptice. Tokom današnje posjete naglasila sam potrebu da se nađe održiv način upravljanja Solanom, za dobrobit svih. Mi smo spremni da podržimo opštinu Ulcinj u tom poduhvatu“, saopštila je ambasadorka.

Domaćin Delegaciji EU u Crnoj Gori u Baru bio je predsjednik opštine Dušan Raičević.

Posjetili su Dnevni centar za starije osobe, koji je uspostavljen kroz zajednički program EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu. Sa 170 000 eura EU podrške, Centar je renoviran, zaposleno je šest lica, a usluge centra koristi 30 starijih Barana.

Ambasadorka je posjetila i Staru maslinu i maslinjak Džidžarin, koji su sada dio specijalne turističke mape za promociju starih maslinjaka, uspostavljenu uz podršku EU projekta prekogranične saradnje.

Obišla je i Stari Bar, čija će istorijska mjesta biti rekonstruisana, a turistička ponuda unaprijeđena kroz još jedan EU projekat prekogranične saradnje.

"Ulcinj i Bar su među opštinama koje najviše koriste EU programe prekogranične saradnje. Evropska unija je investirala preko 20 miliona eura u 22 prekogranična projekta u posljednjih pet godina u Ulcinju i Baru. Ovi projekti donose konkretne benefite u oblastima kao što su zaštita životne sredine, razvoj turizma, očuvanje kulturnog nasljeđa, zapošljavanje, transport i socijalna inkluzija. Uživala sam u obilasku nekoliko prekograničnih projekata u Baru, čiji će krajnji rezultati podstaći turizam i investicije u ovom regionu“, rekla je ambasadorka EU.

Ambasadorka se tokom posjete, kako je saopšteno, uvjerila da ulaganja Evropske unije donose konkretne koristi lokalnom stanovništvu i tim povodom obećala nastavak podrške kroz buduće projekte.

"Veoma sam svjesna izazova sa kojima se ove opštine suočavaju tokom pandemije, pogotovo u kontekstu dolazeće turističke sezone. Moja posjeta danas šalje snažnu poruku solidarnosti i prijateljstva sa južnim opštinama, kao i drugim dijelovima Crne Gore. EU će nastaviti da vas podržava", zaključila je šefica Delegacije EU.

To je bila druga posjeta ambasadorke Oane Kristine Pope crnogorskim opštinama. Prije Ulcinja i Bara, u martu je obišla Berane i Rožaje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније