Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 04. 2021. 17:22 >> 17:33

VLADA PREDLAŽE

Strože kazne za seksualno nasilje nad djecom

Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore. Predloženim izmjenama i dopunama obuhvaćena su sva krivična djela protiv polne slobode, a koja se tiču zaštite djece i nemoćnih lica.

“Za sva ova krivična djela predloženo je usvajanje strožih kazni zatvora, dok je za ona najteža predviđena mogućnost da učinilac bude kažnjen kaznom dugotrajnog zatvora u trajanju od četrdeset godina, što je najstroža kazna koju domaće krivično zakonodavstvo predviđa za najteža krivična djela”, saopšteno je iz Vlade.

U diskusiji je naglašeno da je cilj donošenja ovog zakona potreba hitne socijalno-kriminološke profilakse u društvenim uslovima i neodložne potrebe preventivnog djelovanja na potencijalne učinioce krivičnih djela protiv polnih sloboda i posebne zaštite djece.

Usvojen je Izvještaj o sprovođenju Strategije inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori 2019–2025, za 2020. godinu.

"Kako se ovaj dokument odnosi na specifičan segment obrazovnog sistema, ocijenjeno je, uprkos otežanim uslovima izazvanim pandemijom COVID-19, da je uspješno realizovano 42 aktivnosti, u toku i/ili kontinuirano je njih 18, a nerealizovano 7", saopšteno je iz Vlade.

Vlada je usvojila Izvještaj o realizaciji aktivnosti iz Programa sprovođenja Akcionog plana za primjenu Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1325 – žene, mir i bezbjednost (2019–2022) za period 2019–2020. godina.

"U Izvještaju je navedeno da je od ukupnog broja aktivnosti (40), realizovano 36 ili 90%, djelimično su realizovane tri, što u procentualnom smislu čini 7,5%, dok jedna aktivnost, koja čini 2,5% od ukupnog broja aktivnosti, nije realizovana", navodi se u saopštenju.

Utvrđeni su pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uprave za sport i mlade, Agencije za mirno rješavanje radnih sporova, Uprave za sport i mlade, Osnovnog suda u Rožajama i Osnovnog suda u Podgorici.

Odluku o obrazovanju Komisije

Vlada je donijela Odluku o obrazovanju Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

"Uzimajući u obzir značaj koji rješavanje napada na novinare i imovinu medija ima za crnogorsko društvo i dalji nastavak procesa evropskih integracija, odlučeno je da se formira nova Komisija, u cilju stvaranja bezbjednog ambijenta za izrečenu javnu riječ i slobodno vršenja novinarskog poziva", navodi se u saopštenju.

Komisiju čine 12 članova, a za  predsjednika je određen Mihailo Jovović. 

"Zadatak Komisije je da utvrdi plan i dinamiku prikupljanja činjenica i utvrđivanja drugih okolnosti koje su u vezi sa istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, da u tu svrhu ostvari saradnju sa organima nadležnim za vođenje tih istraga, da na osnovu dobijenih informacija i sagledanih okolnosti u vezi sa vođenim istragama sačini pregled dosadašnjeg toka istraga i da pripremi mišljenje o djelotvornom načinu na koji bi se vođenje istrage moglo unaprijediti, te da u tu svrhu predloži konkretne mjere koje bi trebalo preduzeti. Mandat Komisije je dvije godine i može biti produžen za još dvije godine, ako Vlada Crne Gore ocijeni to potrebnim", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније