Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Pobjeda ]

23. 04. 2021. 07:34   >>  07:35 2

CG

Oko 5.000 osnovaca nema uslove za onlajn nastavu

Uređaj za praćenje onlajn nastave nema gotovo 5.000 osnovaca i taj problem mora da se riješi, zaključila je, između ostalog, juče radna grupa Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta koja prati na koji način se odvija nastava u školama u doba epidemije korona virusa, saznaje Pobjeda.

U crnogorskim osnovnim školama uči 68.506 đaka, što znači da nešto više od sedam odsto njih nema telefon ili uređaj za onlajn nastavu. Prema informacijama Pobjede, još se prikupljaju podaci za srednju školu.

Kako navode Ministarstvo planira da ovaj problem riješi zajedno sa Udruženjem „Roditelji“.

Ministarstvo je ranije, početkom drugog polugodišta, zatražilo od škola da istraže za koliko učenika nije dostupna onlajn nastava, odnosno koliko njih ne mogu da je prate zbog nedostatka telefona, laptopa i na kraju interneta. Razredne starješine su potom te podatke prikupljali od roditelja i sačinile statističku bazu.

"Pričali smo o tome da se pokuša da se kroz donatorske aktivnosti tim đacima obezbijede uređaji. Najvjerovatnije će biti telefoni, jer im je najlakše njima da upravljaju. Sa operaterima, takođe, treba da se pokuša postići dogovor da im se obezbijedi internet", saopšteno je Pobjedi nezvanično.

Zbog straha od širenja korona virusa, đaci su prošle godine mahom pohađali nastavu onlajn, odnosno od kuće, zbog čega je na kraju ombudsman zatražio od nadležnih da se donese odluka da svi idu u školu, jer su pojedina djeca, koja nemaju uređaje za praćenje nastave, diskriminisana.

Prije početka drugog polugodišta, Ministarstvo je formiralo radnu grupu koja je izradila dva modela odvijanja nastave – da svi idu u školu, ili da se prave naizmjenične grupe đaka, na način što bi jedni sedmicu učili u školi, a drugi od kuće – onlajn.

Većina škola se odlučila za model odvijanja nastave u učionicama. Međutim, kako se usložnjavala situacija oko korona virusa, u smislu toga što se u pojedinim gradovima povećavao broj zaraženih, Komisija za zaštitu stanovništva od korona virusa počela je da donosi mjere, odnosno odluke privremenog zatvaranja škola u pojedinim gradovima.

Nastava se odvija onlajn u Nikšiću, Šavniku, Andrijevici, Kolašinu, Beranama, Pljevljima i Mojkovcu, ali će, prema saznanjima Pobjede, nadležni donijeti odluku da se od ponedjeljka otvore škole u svim gradovima osim u Pljevljima, Šavniku i Andrijevici.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније