Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 04. 2021. 09:12   >>  09:51 3

PISMO ZVANIČNICIMA

Prosvjetari pitaju kad će stanovi u Budvi

Predstavnici stambene Zadruge „Solidarno“- Budva u ime prosvjetnih radnika iz pet obrazovnih ustanova iz tog grada uputili su pismo najvišim državnim zvaničnicima od kojih traže pomoć za rješavanje stambenog pitanja kolektivne gradnje 147 stanova u naselju Dubovica.

Pismo su upitili predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, predsjednicima Skupštine i Vlade Aleksi Bečiću i Zdravku Krivokapiću, predsjedniku opštine Budva Marku Careviću, ali i nadležnim ministartsvima i Sindikatu prosvjete.

Prosvjetni radnici odgovor zahtijevaju do 1. maja i nadaju se da će institucije imati sluha za njihove zahtjeve, te da neće morati da radikalizuju protest da bi zaštitili svoja prava.

“Obraćamo Vam se u ime svih prosvjetnih radnika Budve uključenih u projekat rješavanja stambenih pitanja kolektivne gradnje 147 stanova u okviru Lamela 1, 2 i 3 u naselju Dubovica, a naročito u ime podstanara koji su prisiljeni da se preko sezone sele sa porodicama u druge gradove ili prihvataju razne sezonske poslove da bi platili enormno povećane kirije”,navode u pismu.

Plac za rješavanje stambenih pitanja prosvjetni radnici iz Budve dobili su 1996. godine u Lazima, dok je izgradnja stanova počela tek nakon 17 godina.

“U ovom trenutku, dakle nakon 8 godina od početka gradnje, kada je vrijednost radova od ugovorenih 8.660.000 eura dostigla cifru od 11.220.000 eura, mi i dalje ne znamo ništa - ni rok završetka radova, ni cijenu kvadrata, kamatnu stopu po kojoj bi nam se obračunali krediti, načine otplate, kao ni to na šta će se zapravo odnositi „povoljni uslovi otplate“, kad u startu minimum polovini korisnika, sasvim izvjesno, banke neće odobriti kredit”, navode u pismu.

Uz to, navode i da u maju ističu garancije Vlade za izgradnju stanova koji su rađeni u partnerskom odnosu opštine Budva, Stambene zadruge “Solidarno” i Sindikata prosvjete.

“S obzirom na to da Stambena zadruga 'Solidarno' i ostali subjekti u lancu odgovornosti ne reaguju, želimo konačno konkretne odgovore i konkretna rješenja. Apelujemo na Vas da prihvatite težinu i urgetnost problema, da stupite u kontakt sa svim stranama u projektu i omogućite nam da Vam izložimo sve sa čime se suočavamo 25 godina i da kompletan projekat usmjerite prema zadovoljavajućem ishodu”, saopštili su u pismu.

Prosvjetni radnici, kako ističu, umjesto da investiraju u svoje stanove, plaćaju enormne kirije stanodavcima, čime su uvučeni u začarani krug čistog preživljavanja, a velikom broju radnika zbog godina starosti rate za stan su drastično porasle, te mnogi nijesu više solventni.

“Višegodišnjim probijanjem obećanog roka gradnje, ozbiljnim narušavanjem našeg zdravlja i kvaliteta života, degradacijom profesorsko-pedagoške profesije koja se ovakvim nomadskim životom upoređuje jedino sa socijalnim slučajevima, molimo Vas za urgentnu pomoć u iznalaženju brzog rješenja, ali i za razumijevanje da se cijena kvadrata za podstanare značajno umanji. Ovaj program je socijalne prirode i kao takvog ga treba i tretirati, poput elementarne nepogode. Oči 147 porodica budvanskih prosvjetnih radnika su uprte u Vas u nadi i uvjerenju da će se naša agonija što skorije okončati”, zaključuju prosvjetni radnici u pismu.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније