Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 04. 2021. 14:56   >>  14:57 1

BOROVINIĆ BOJOVIĆ U MAĐARSKOJ

Studenti se nadaju obnovi avio linije Budimpešta-Podgorica

Ministara zdravlja Jelena Borovinoć Bojović kazala je da će država uraditi sve da stvori uslove da se naši studenti koji se školuju van granica naše zemlje, vrate u Crnu Goru i ugrade stečena znanja i vještine u svoju zemlju. Naše studente u Mađarskoj posebno je obradovala informacija da je, na inicijativu ministarke Borovinić Bojović, Mađarska Vlada uzela u razmatranje priznavanje PCR testova urađenih u Crnoj Gori. Studenti su izrazili nadu da će priznavanje testova ubrzati i obnovu avio linije Budimpešta - Podgorica, koja je od velikog značaja za njihovu vezu sa porodicama i maticom.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović sa delegacijom, u okviru zvanične posjete Mađarskoj, susrela se sa predstavnicima studenata iz Crne Gore koji studiraju u ovoj zemlji.

Kako je saopštreno iz Vlade Crne Gore u prostorijama naše ambasade u Budimpešti, ministarka Borovinić Bojović i ambasador Crne Gore u Mađarskoj Aleksandar Moštrokol sa saradnicima, u razgovoru sa našim studentima čuli su njihova iskustva i potrebe sa kojima se susreću.

"Ministarka Borovinić Bojović kazala je studentima da joj je posebna čast što ima priliku da ih upozna i da direktno od njih čuje kako se odvija njihovo obrazovanje i život uopšte u ovoj zemlji", navodi se u saopštenju.

Iz Vlade podsjećaju da su mađarski univerziteti poznati i visoko kotirani u svijetu, a naši studenti obrazuju se u različitim oblastima - međunarodnim odnosima, ekonomiji, elektrotehnici, medicini, farmaciji.

"Ministarka je istakla da je obrazovanje od velike važnosti za život svakog pojedinca, ali je za cijelo crnogorsko društvo posebno važno obrazovanje mladih naraštaja od kojih direktno zavisi budućnost zemlje. Samim tim, istakla je, sastanak sa predstavnicima studenata podiže značaj ove zvanične posjete Mađarskoj", navodi se u saopštenju Vlade.

Ministarka je posebno naglasila da će država uraditi sve da stvori uslove da se naši studenti koji se školuju van granica naše zemlje, vrate u Crnu Goru i ugrade stečena znanja i vještine u svoju zemlju.

Ambasador Moštrokol potvrdio je da Ambasada Crne Gore u Budimpešti od početka nastoji da našu zajednicu okuplja oko sebe i da ima intenzivan i stalan kontakt sa studentima.

"Postoji i mogućnost volontiranja u Ambasadi, a nova diplomatska misija imaće u nasljeđe da nastavi i ojača vezu sa studentskom zajednicom", navodi se u saopštenju.

Naše akademce posebno je, kako dodaju iz Vlade, obradovala informacija da je, na inicijativu ministarke Borovinić Bojović, mađarska Vlada uzela u razmatranje priznavanje PCR testova urađenih u Crnoj Gori.

"Studenti su izrazili nadu da će priznavanje testova ubrzati i obnovu avio linije Budimpešta - Podgorica, koja je od velikog značaja za njihovu vezu sa porodicama i maticom. Takođe ih je zanimalo da li će Crna Gora izdavati potvrde o vakcinaciji protiv koronavirusa, na šta im je crnogorska delegacija objasnila da će svi vakcinisani u Crnoj Gori imati potvrdu sa QR kodom koja će jasno prikazivati vakcinalni status", dodaju iz Vlade CG.

Studenti su sa ministarkom, delegacijom Vlade i predstavnicima Ambasade razgovarali uopšte o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, digitalizaciji u zdravstvenom sistemu, mogućnostima pronalaženja mjesta u društvu po povratku u zemlju i drugim temama od njihovog i interesa.

Podsjećamo, krajem februara šefovi diplomatija Đorđe Radulović i Peter Sijarto su potpisali Memorandum o razumijevanju između Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske o saradnji u okviru programa „Stipendium Hungaricum“ za period 2021-2023, koji će predstavljati bazu za mobilnost naših studenata, kao podsticaja za dalje jačanje prijateljskih veza naših naroda.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније