Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 04. 2021. 11:28 >> 11:29
8

MENADŽMENT RTCG

Izostale reakcije na šikaniranje Šofranca

Menadžment i uredništvo Javnog servisa, povodom verbalnog napada i šikaniranja novinara Nebojše Šofranca, koji je bio na radnom zadatku, obratili su se ambasadama Evropske Unije, OEBS-a i zapadnih zemalja.

Pismo prenosimo integralno.

“Vaša ekselencijo,

Kao odlazeće rukovodstvo, želimo da Vam još jednom skrenemo pažnju na ugrožavanje bezbjednosti novinara Javnog servisa. U ranijim obraćanjima upozoravali smo da, kontinuirano neprimjerene ocjene s najviših pozicija nove vlasti, o tome kako je Javni servis “fašistički medij koji širi mržnju” , te da zbog toga na njega treba primijeniti “grčki scenario”, stvaraju  atmosferu linča u kojoj je potpuno prirodno da poslenici Javnog servisa, u vršenju profesionalnih zadataka, mogu biti  izloženi fizičkim i verbalnim napadima. To se desilo nekoliko puta, ali reakcija onih čiji se glas morao čuti je izostala, jer su, valjda, novinari Javnog servisa postali legitimna meta.

Najnoviji slučaj u kome je najbolji sportski novinar u regionu Nebojša Šofranac bio izložen uvredama, ponižavanju i prijetnjama od rulje, koja je napravila nacionalističko orgijanje povodom dočeka crnogorskog reprezentativca u boksu, ukazuje da su se naša upozorenja obistinila. Srećom, zbog visoke profesionalnosti Nebojše Šofranca, događaj je prošao bez težih posljedica. Nažalost, policija na aerodromu je bila potpuno indifirentna, čak i kad je jedan od saradnika ministrice Bratić verbalno maltretirao kolegu Šofranca.

Više od svega, kao ljudima i profesionalcima, nejasno nam je ćutanje nekih adresa, koje su se morale oglasiti.  To se, prije svega odnosi na Upravu za sport i Ministarstvo kulture, nauke, prosvjete i sporta, predsjednika i potpredsjednika Vlade Crne Gore, kao i predsjednika Skupštine Crne Gore.

Takođe žalimo što se u Vašoj selekciji događaja na koje je trebalo reagovati nije našao  i napad na novinara Javnog servisa. No, svrha ovog obraćanja nije da iznudimo bilo čiju reakciju, već da ostavimo pisani trag o svemu što se dešavalo, kako bi se iznijansirala uloga svih aktera u aktuelnim i zapaljivim političkim prilikama u Crnoj Gori.”

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније