Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 05. 2021. 12:05 >> 12:05
1

PRAVOSNAŽNA PRESUDA

Đurović nezakonito razriješen iz Savjeta RTCG

Poslanici prethodne skupštinske većine iz Demokratske partije socijalista (DPS), Hrvatske građanske inicijative (HGI), Socijal-demokratske stranke (SD) i Bošnjačke stranke (BS) nezakonito su 2017. godine razriješili Gorana Đurovića iz Savjeta Radio i Televizije Crne Gore (RTCG). To je, kako je saopšteno iz Akcije za ljudska prava (HRA) konačno utvrđeno pravosnažnom presudom kojom je ta njihova odluka poništena.

"Vijeće sudija Višeg suda u Podgorici, u sastavu Nenad Otašević, Mirjana Vlahović i Dragiša Baletić, potvrdilo je presudu sudije Osnovnog suda u Podgorici, Radovana Vlaovića, koji je po drugi put usvojio tužbu Đurovića i poništio odluku Skupštine Crne Gore o razrješenju", navodi se u saopštenju HRA.

Viši sud je, kako ističu, konačno utvrdio ono što HRA tvrdi već tri i po godine, da Đurović nije smio biti razriješen, jer razlog zbog koga je razrješen nije bio propisan Zakonom o nacionalnom javnom emiteru RTCG, koji je za to bio jedini relevantan zakon (lex specialis).

"Đurović je voljom tadašnje skupštinske većine onemogućen da vrši svoju funkciju u Savjetu RTCG ali i sve druge javne funkcije tokom skoro 4 godine perioda trajanja sudskog postupka. Skupština ovu namjernu grešku sada ne može da ispravi u njegovom slučaju, ali svojim zakonitim radom i donošenjem boljih propisa može da osigura da se ovakvi slučajevi ne ponavljaju", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je Đurović razriješen članstva u Savjetu RTCG krajem decembra 2017. godine zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju korupcije.

"Jer nije blagovremeno prijavio da je za vrijeme vršenja funkcije u Savjetu bio direktor preduzeća za proizvodnju povrća. Poslanici vladajuće većine su taj prekršaj protumačili kao sukob interesa, iako je Agencija za sprječavanje korupcije (ASK), u odluci kojom je utvrdila da je Đurović napravio prekršaj, konstatovala da se ne radi o sukobu interesa u odnosu na njegovo članstvo u Savjetu RTCG", navodi se u saopštenju HRA.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније