Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Beta ]

09. 05. 2021. 21:30   >>  21:32 8

PORFIRIJE

"Ubrzo potpisujem ugovor sa CG"

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je da će nakon uskršnjih praznika posjetiti Crnu Goru, gdje bi sa premijerom Zdravkom Krivokapićem trebalo da potpiše Temeljni ugovor o međusobnim odnosima SPC i Vlade Crne Gore.

Porfirije je u intervjuu za hrvatski Večernji list, objavljenom na veb-sajtu SPC, naveo da nakon izmjena Zakona o slobodi vjeroispovesti ne postoji razlog da crkva i država ne sarađuju, kao i da SPC nema nikakav problem sa postojanjem bilo koje države.

"Naravno ukoliko su na djelu poštovana prava njenih vjernika, posebno kada ti vjernici čine većinu stanovnika", dodao je patrijarh Porfirije.

On je takođe kazao da "Kosovski zavjet" nije magijska ili mitska kategorija, već duhovna.

"Kosovski zavjet je izraz vjernosti srpskog naroda Hristu, izraz potpune vjere u vaskrsenje, onakve vjere o kakavoj čitamo na stranicama starih spisa", izjavio je patrijarh.

On je takođe kazao i da je više od 200.000 Srba protjerano sa Kosova, da je poslije 2000. godine na tom području devastirano četrdeset crkava, kao i da je prošlog mjeseca bilo nekoliko napada na hrišćanske hramove.

"Hipotetički, kada bi se desilo ono što se neće desiti nikada, odnosno da Crkva prizna na nasilju stvorenu lažnu državu, da li bi nasilje prestalo ili bi se pojačalo? Duhovnost koja se razvija ili manifestuje nesputana državnim granicama je neka vrsta socijalne utopije. Duhovnost kao kompleksan fenomen vezan je za realitete života", zaključio je patrijarh Porfirije.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније