Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 11. 2013. 16:22 >> 16:35

"ŠIRENJE HOMOFOBIJE"

Traže kaznu za Milana Radovića

Nevladina organiyacija "Kvir Montenegro" podnijela je pritužbe protiv načelnika kazneno-popravnog doma Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, Milana Radovića, zbog kako navode, javnog podstrekivanja na diskriminaciju i širenja mržnje i netrpeljivosti prema LGBTIQ osobama, Kvir Montenegru i predsjedniku Upravog odbora te organizacije Danijelu Kaleziću. Kvir Montenegro je zatražio i disciplinsko sankcionisanje Radovića.

"Radović je kontinuirano javno objavljivao homofobične objave na svom profilu na društvenoj mreži Facebook uoči, tokom i nakon održavanja Montenegro Prajda, a što je prenešeno i u medijima na sam dan održavanja Povorke Ponosa", navodi se u saopštenju ove NVO.

Kvir Montenegro je pritužbe podnio Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, Ministarstvu pravde, Savjetu za zaštitu od diskriminacije i Etičkom odboru Uprave za kadrove Crne Gore.

U saopštenju za medije navode da je Radović širio neistinite informacija o plaćanju učešća na povorci ponosa osobama koje su bile dio Montenegro Prajda, nazivao taj događaj nasiljem nad moralnom i ljudskom prirodom i "nasrtaja nad moralnim opredelenjem većine građana" i agresivnom "pomocijom abnormalnog sexualnog opredelenja" koje "stiže sa svih strana", uz nazivanje LGBTIQ osoba "šacicom egzibicionista".

"Kvir Montenegro smatra da je u pitanju slučaj diskriminacije koji se ne može dovesti u pitanje, te napominje i da deklarativno zalaganje Radovića za kažnjavanje nasilnika koji su tokom trajanja Montenegro Prajda vršili nasilje i uništavali javnu imovinu ne može biti olakšavajuća, niti okolnost koja ga može osloboditi odgovornosti za učinjenu diskriminaciju", poručuju iz NVO Kvir Montenegro.

Navode i da je svojim javnim djelovanjem na Fejsbuku Radović direktno nanio štetu politici, dosadašnjim dostignućima i ugledu Vlade Crne Gore i Ministarstva pravde kada su promocija i zaštita ljudskih prava LGBTIQ osoba u pitanju.

"Kvir Montenegro je zatražio i disciplinsko sankcionisanje Radovića, kao i iskorištavanje svih ostalih dostupnih mogućnosti kada je sankcionisanje tog službenika Ministarstva pravde u pitanju i zahtijeva da Radović obriše sve homofobične objave sa svog profila na društvenoj mreži Facebook i uputi javno izvinjenje zbog diskriminacije i širenja netrpeljivosti i mržnje prema LGBTIQ osobama u Crnoj Gori"; poručuju iz NVO Kvir Montenegro.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније