Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 11. 2013. 16:54 >> 16:54

SENAT PRIJESTONICE

CT: Neophodna rekonstrukcija Dječije bolnice

Senat Prijestonice na jučerašnjoj sjednici razmatrao je informaciju o planiranoj rekonstrukciji stare bolnice „Danilo I „ kao i informaciju o najavljenoj rekonstrukciji stare Dječije bolnice.

Direktor opšte bolnice „Danilo I“ Ivan Gazivoda je kazao da su počeli radovi na rekonstrukciji spoljašnosti stare bolnice „Danilo I“ sa čime, kako je rekao, on nije bio upoznat.

„Mislim da nije dobro počinjati rekonstrukciju spoljašnosti ako ne znamo još uvijek šta će se nalaziti unutra“, smatra Gazivoda koji je još jednom ukazao na potrebu izgradnje Urgentnog centra jer za sada ne postoje adekvatni uslovi za hitno zbrinjavanje pacijenata na Cetinju.

„Hitna služba radi u neuslovnim prostorijama koje se nalaze u Domu zdravlja, a ni u bolnici nemamo adekvatan prostor za to, pa bi rekonstrukcija stare Dječije bolnice za te namjene bila prijeko potrebna“, rekao je Gazivoda.

Pomoćnik ministra zdravlja Nebojša Todorović je kazao da još uvijek nema informaciju da li je projekat rekonstrukcije stare Dječije bolnice ušao u kapitalni budžet za narednu godinu.

„Prijestonica je projekat kandidovala  i vrlo brzo ćemo znati da li je ušao u kapitalni budžet za 2104.godinu. U slučaju da ne bude, ostaje mogućnost da ga do marta naredne godine kandidujemo za 2105.godinu“, pojasnio je Todorović i istakao da će tokom naredne godine biti uloženo 400 hiljada eura za sprovođenje mjera energetske efikanosti u opštoj bolnici „Danilo I“ kao i u Domu zdravlja.

„Ugovoren je aranžman sa Svjetskom bankom kojim je predviđeno da 265 hiljada eura bude uloženo u bolnicu „Danilo I“ za sprovođenje mjera energetske efikasnosti što podrazumijeva radove na krovnoj konstrukciji, fasadi kao i sistemu za grijanje, a predviđena je i zamjena stolarije. Za Dom zdravlja je obezbijeđeno 165 hiljada eura za iste namjene“, naglasio je Todorović koji je dodao da je u toku izrada projektne dokumentacije za ove značajne projekte.

Zamjenica gradonačelnika Cetinja Ana Nikolić je rekla da se rekonstrukcija spoljašnosti nekadašnje stare bolnice „Danilo I“ sprovodi kroz projekat „Bautiful Cetinje“ .

„Mislim da je to dobar potez jer ćemo tako lakše kasnije djelovati kad budemo trebali da nađemo namjenu za taj prostor“, rekla je Nikolić.

Savjetnik u kabinetu gradonačelnika Cetinja Matija Dautović je rekao da je predviđeno da radovi traju 90 dana.

„Očekujemo, ako vremenske prilike dozvole, da sve planirano bude završeno u prvoj polovini 2014.“, kazao je Dautović.

Realizaciju projekta podržao je i član Senata Milutin Vukić koji smatra da je takođe važno što prije obaviti i rekonstrukciju stare Dječije bolnice.

„Taj projekat mora da bude imperativ za naredni period“, smatra Vukić.

Senat je raspravljao i o sanaciji zimovnika Svetog Petra Cetinjskog, a predstavnica Ministarstva kulture Dobrila Vlahović je rekla da je taj projekta prepoznat kao jedan od prioriteta za buduće konzervatorske radove.

„U toku je proces revalorizacije kulturnih dobara u Crnoj Gori i formiran je stručni tim koji je obradio to kulturno dobro i pripremio je prijedlog mjera za koje će uskoro biti predstavljene“, rekla je Vlahović.

Član Senata, profesor Đorđije Borozan, koji je bio u tom  timu, je kazao da se to kulturno dobro nalazi u veoma lošem stanju pa više ne bi trebalo čekati da počne rekonstrukcija.

„Sama građevina ispunjava uslove da bi moglo da se počne sa radom i mislim da je potrebno što prije uraditi sanaciju i pronaći namjenu za taj objekat“, zaključio je Borozan.

 

Milena Stanojević, Radio CG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније