Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 05. 2021. 20:13   >>  20:14

TELEGRAM ĐUKANOVIĆA

Nikolić jedan od najvećih CG stvaralaca

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća povodom smrti Božidara Bote Nikolića njegovoj porodici. On u telegramu između ostalog navodi da će Botu i njegov rad pamtiti i Crna Gora - kao jednog od njenih najvećih stvaralaca, koji je svojim imenom i radom, ujedno, afirmisao i rodnu državu.

Đukanović u telegramu navodi da je odlazak stvaraoca i čovjeka kakav je bio Božidar - Bota Nikolić, veliki gubitak - ne samo za njegovu porodicu i one koji su ga poznavali i naročito cijenili, već i za cjelokupnu umjetnost u regiji. 

"Svojim prepoznatljivim autorskim pečatom, Božidar je regionalnoj kinematografiji duže od pola stoljeća doprinosio neumorno - toliko da jedan od najdubljih tragova u njenoj istoriji pripada upravo njemu. Njegov istančani osjećaj za film nije se ogledao samo u tome što je kao reditelj i direktor fotografije kreirao brojna vrijedna  djela, već i što je tokom karijere otkrio neke od budućih globalnih glumačih zvijezda", kazao je Đukanović. 

On dodaje da generacije i danas stasavaju rado gledajući filmove koji su, zahvaljujući Božidarevom daru, postali vanserijski radovi. A njihova neprolazna vrijednost upravo je jedna od kruna Nikolićevog umjetničkog rada. 

"Bota Nikolić je tako postao jedan od prepoznatljivih sinonima za film na ovim prostorima, pri čemu je uvijek - i kao profesionalac i kao čovjek - ostao privržen svojoj Crnoj Gori. Upravo onda kada smo zajedničkim snagama, krajem devedesetih, obnavljali crnogorsku kinematografiju, angažman Bote Nikolića bio je od nemjerljivog značaja", navod se u telegramu. 

Đukanović poručuje da će Božidara jednako pamtiti i kao prijatelja, kao skromnog čovjeka sa izuzetnim ljudskim vrlinama i kvalitetima, kao jednog od onih dobrih ljudi koji su svojim prisustvom oplemenjivali.

"Botu i njegov rad pamtiće i Crna Gora - kao jednog od njenih najvećih stvaralaca, koji je svojim imenom i radom, ujedno, afirmisao i rodnu državu", navodi se u telegramu Đukanovića.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније